Θεοδωρίδου: O ιός θα παραμείνει μαζί μας, θα γίνει ενδημικός- Πιθανή ετήσια αναμνηστική δόση

«O ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι ακόμα ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην βασική προυπόθεση που είναι η πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης. Παράλληλα σημείωσε πως το CDC δίνει μηνύματα κλειδιά σχετικά με το συμβαίνει με την πανδημία αναφέροντας πως τα εμβολια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την παραλλαγή δελτα και πως τα οφέλη υπερτερούν τον παρενεργειών, ενώ σε ορισμένες ομάδες συστήνεται η τρίτη αναμνηστική δόση.

«Σημαντική γνώση και εμπειρία έχει συγκεντρωθεί πλέον 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19», ανάφερε η κα Θεοδωρίδου.

Η ήδια σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων. Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά την πάροδο των έξι μηνών, όπως είπε.

Επισήμανε πως από τις κλινικές μελέτες η ανοσογοτικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά ηψηλότερη από την δεύτερη δόση και αναμένεται σύμφωνα με ανοσολόγους η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα πιθανό διαφορετικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση.

Η ίδια τόνισε πως ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση και πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Αναφορικά με τις έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτη, ανιχνεύθηκαν εργαστηριακά αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους. Όπως είπε ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος.

 

 

Πηγή: skai.gr