Τον Οκτώβριο η ΑΜΚ και ο νέος επενδυτής της Attica Bank – Προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται, τελικά, η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, καθώς η Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι στις 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να εισαχθούν προς προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα warrants στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας.

Κι αυτό διότι στη συνέχεια θα πρέπει να παραμείνουν στο ΧΑ για 15 ημέρες και στη συνέχεια να μετατραπούν σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank. Τότε θα γίνει γνωστό και το ποσοστό που θα περάσει στο ΤΧΣ, καθώς στο Ταμείο θα περιέλθουν οι μετοχές από τα αδιάθετα δικαιώματα.

Αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση 120-240 εκατ. ευρώ, με τους συμβούλους της έκδοσης, Euroxx και Axia Ventures, να προετοιμάζουν το σχετικό ενημερωτικό δελτίο και τις λεπτομέρειες της προσφοράς.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου πρόκειται να κυμανθεί προς το άνω όριο, δηλαδή άνω των 200 εκατ. ευρώ και μέχρι 240 εκατ. ευρώ.

Από τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία πιθανότατα θα γίνει με βιβλίο προσφορών (κατά τα πρότυπα των δύο προηγούμενων αυξήσεων από Alpha Bank και Πειραιώς), θα προκύψει ο στρατηγικός επενδυτής.

Οι σύμβουλοι έκδοσης ήδη προετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους προς τη διοίκηση της Τράπεζας για τον χρόνο και τον τρόπο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με την απόφαση να αναμένεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.

Πάντως, οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό κλάδο κυρίως εντός της Ε.Ε.

Ο σύμβουλος και η διοίκηση της Τράπεζας θα επιλέξουν τον προτιμητέο επενδυτή, όχι μόνο από το ύψος της προσφοράς, αλλά και αφού έχει εξεταστεί η καταλληλότητά του από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Οι χρόνοι είναι πιεστικοί και η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία, ύστερα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξαγοράς των δικαιωμάτων (warrants). Αυτή ξεκίνησε από τέλη Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τότε πραγματοποιήθηκε και η γενική συνέλευση, η οποία αποφάσισε το reverse split για την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών, με αναλογία 60 προς μία νέα μετοχή.

Το reverse split, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί το ειδικό αποθεματικό που θα αντιστοιχεί στο ποσό της αναβαλλόμενης φορολογίας που κάλυψε το Δημόσιο (έναντι έκδοσης των warrants), καθώς με τον τρόπο αυτό ισοσκελίζεται το ενεργητικό με το παθητικό του ισολογισμού. Η ίδια αναλογία εφαρμόστηκε και στα warrants.

Στις 16 Αυγούστου, η Attica Bank 992.512.679 παραστατικούς τίτλους (warrants) υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Οι τίτλοι αυτοί εκδόθηκαν δωρεάν προς το ελληνικό Δημόσιο.

Υφιστάμενοι και τρίτοι μέτοχοι είχαν δικαίωμα εξαγοράς των τίτλων αυτών στην τιμή των 0,1530 ευρώ ανά τίτλο από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Από τη διαδικασία αυτή, οι υφιστάμενοι μέτοχοι απέκτησαν 475.067 τίτλους.

Από τους αδιάθετους τίτλους, 32.980 αποκτήθηκαν από υφιστάμενους μετόχους και 19.600 από τρίτους. Δηλαδή, συνολικά αποκτήθηκαν 527.647 τίτλοι ενώ στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου παρέμειναν 991.985.032 warrants.

Στις 20 Σεπτεμβρίου γίνεται το reverse split των μετοχών επηρεάζοντας και τον αριθμό και την τιμή των warrants. Έτσι, τα 992.512.679 warrants με τιμή εξαγοράς 0,1530 το ένα, μετατράπηκαν, λόγω της αναλογίας 60 προς 1, σε 16.541.878 τίτλους με νέα τιμή εξαγοράς τα 9,18 ευρώ (ανά αναπροσαρμοσμένο τίτλο).

Από τους τίτλους αυτούς (16.541.978) παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου οι 16.533.102 τίτλοι, ενώ οι υπόλοιποι 8.776 έχουν αποκτηθεί από υφιστάμενους και νέους μετόχους (κατά τη διαδικασία από 31 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου).

Οι 16.541.878 τίτλοι θα πιστωθούν στις μερίδες των δικαιούχων και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ, με ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης την 30η Σεπτεμβρίου 2021, εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η διαπραγμάτευση των τίτλων θα διαρκέσει για 15 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσής τους. Σε αυτές τις 15 ημέρες θα μπορούν νέοι και υφιστάμενοι μέτοχοι να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες warrants.

Στη συνέχεια, μετατρέπονται σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας με αναλογία 1 τίτλου σε 1 μετοχή. Με την ολοκλήρωση του 15ημέρου αυτού θα γίνει γνωστό το ποσό των αδιάθετων warrants που θα μετατραπούν σε μετοχές και θα καταλήξουν στο ΤΧΣ (τότε θα γνωρίζουμε το ποσοστό του ΤΧΣ).

Έτσι, φτάνουμε χρονικά στα μέσα Οκτωβρίου που αναμένεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

https://www.capital.gr/