Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές


Με μικρά κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας η οποία έκανε το πρώτο βήμα για την απόσυρση ενός μέρους της έκτακτης στήριξης πού πρόσφερε για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) με έναν “μετρίως χαμηλότερο ρυθμό” διενέργειας καθαρών αγορών σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος της μείωσης στις αγορές από τα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ το μήνα που είναι σήμερα, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν πλέον στα 60 δισ. με 70 δισ. ευρώ τον μήνα.

Η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθεί τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 2,2% το δεύτερο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και το άλμα του πληθωρισμού σε υψηλό 10 ετών τον Αύγουστο στο 3%.

“Πρόκειται για μια αναπροσαρμογή του PEPP, όπως κάναμε προηγουμένως τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας για το 2021, 2022 και 2023 που ήταν ανοδικά αναθεωρημένες τόσο για την πορεία του ΑΕΠ όσο και για τον ετήσιο πληθωρισμό.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 468,51 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται οριακά 0,05% στις 15.631,32 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 6.699,84 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με μικρά κέρδη 0,1% στις 7.034,07 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,1%.