ΣΥΡΙΖΑ: Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και “μεσαία τάξη” στο επίκεντρο Τσίπρα σε ΔΕΘ

Της Νίκης Ζορμπά

Σε αστερισμό ΔΕΘ και σινιάλων στη “μεσαία τάξη” και επιχειρηματικότητα κινούνται Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δίνει στίγμα του πώς θα κινηθεί ο ίδιος κατά την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο, σε σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων που πραγματοποίησε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “βλέπει” δύσκολο χειμώνα ένεκα του κύματος ακρίβειας και τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, με το βλέμμα κυρίως στις ΜμΕ. Εξ ου και στην εισήγησή του στους παραγωγικούς φορείς , πρότεινε καταρχάς “πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους με ιδιαίτερη έμφαση στους ενεργοβόρους τομείς” και

-αναστολή του φόρου κατανάλωσης  στο φυσικό αέριο

– πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

-αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

– μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη.

Ιδιωτικό χρέος

Ο κ. Τσίπρας πάντως, δια αναφοράς του στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω των ανατιμήσεων που φέρνει το κύμα ακρίβειας, επανέφερε εμμέσως μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς και το ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους , για το οποίο είχε παρουσιάσει σχέδιο ο ίδιος, τον περασμένο Απρίλιο , με αιχμή τη ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα ως 60% “κορονοχρεών”, μέτρα υπέρ ΜμΕ και νέο πτωχευτικό νόμο.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιεί στην Κουμουνδούρου ήδη από την περασμένη εβδομάδα ενόψει ΔΕΘ, οι εν λόγω προτάσεις έχουν βγεί από το συρτάρι, επικαιροποιούνται και ξανα πακετάρονται με βάση και τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του προς τους παραγωγικούς φορείς πως:

“στα προβλήματα που υπήρχαν και συζητούσαν όλοι οι φορείς από πέρσι , όπως η  υπερχρέωση των επιχειρήσεων και η έλλειψη ρευστότητας, τώρα μιλάμε  για το αυξημένο χρέος που έχει κάθε νοικοκυριό και το τρομακτικό κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που δεν απειλεί  μόνο την αγοραστική δύναμη των πολιτών αλλά απειλεί και την μικρομεσαία επιχείρηση που αναγκάζεται να ακολουθήσει το κύμα ανατιμήσεων για να καλύψει τις τρομακτικές αυξήσεις. Από την πλευρά του καταναλωτή η αύξηση των τιμών θα φέρει μείωση  της ζήτησης και θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο”.