Χρηματιστήριο: Με ώθηση από τις τράπεζες “κατέκτησε” τις 900 μονάδες

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Με την τρίτη προσπάθεια κατάφερε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών να “κατακτήσει” τον πρώτο στόχο των 900 μονάδων, και μάλιστα να καταφέρει να μην τον χάσει ούτε για λίγο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Φυσικά, αυτό δεν θα γινόταν χωρίς το σημαντικό “χέρι βοηθείας” από τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως την Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας έτσι τον δόμο για την επαναπροσέγγιση των 927 μονάδων που αποτελεί και το υψηλό 52 εβδομάδων που σημείωσε τον Ιούνιο.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τραπεζικούς τίτλους, αλλά και επιλεγμένες μετοχές από την υψηλή κυρίως κεφαλαιοποίηση, κράτησε τον τζίρο σε σχετικά υψηλά για την… εποχή επίπεδα, και έκανε τον Γενικό Δείκτη να γράψει “9” μπροστά, κάτι που έχει να συμβεί από τις 28 Ιουνίου.

Το stock picking αναμένεται να παραμείνει η κυρίαρχη στρατηγική το επόμενο διάστημα, ενώ τον τόνο αναμένεται να δώσουν τόσο τα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία ανακοινώνουν οι εισηγμένες, όσο και το διεθνές κλίμα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,85% και έκλεισε στις 903,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,4 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να ανέρχεται στα 26,5 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Με ώθηση από τις τράπεζες "κατέκτησε" τις 900 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,80% στις 2.169,54 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,23%% και στις 1.439,57 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 2% ο ΟΤΕ, ο ΟΛΠ και η Lamda Development, ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπερίσχυσε από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικά με άνοδο 1,96% στις 559,71 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να καταγραφεί ράλι 4,15%, την Alpha Bank να κλείνει στο +1,59%, την Eurobank στο +1,27%, και την  Εθνική Τράπεζα στο +2,26%.

Σημαντικός καταλύτης για την πορεία του Χ.Α, αποτέλεσε και αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει μειώσει ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει να καταγράφει από τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς, από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου όταν τα εμβόλια μπήκαν στην “εξίσωση” των αγορών. Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης έχει σκαρφαλώσει το τελευταίο εννεάμηνο και τα χαμηλά 52 εβδομάδων που βρέθηκε (234 μονάδες), κατά 138%, ενώ το ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει αυξηθεί κατά 63%. Αυτές οι αποδόσεις κάθε άλλο παρά… αδιάφορες είναι για μέσο χαρτοφυλάκιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το επόμενο διάστημα υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν το Χ.Α στην πόρτα των 1.000 μονάδων, ενισχύοντας παράλληλα και τη συναλλακτική δραστηριότητα. Μεταξύ αυτών είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, τα αποτελέσματα εξάμηνου των ελληνικών εισηγμένων τα οποία ξεκίνησαν με ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από την αγορά, η συνέχιση της υποστηρικτικής πολιτικής της ΕΚΤ καθώς και οι πολύ ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών με τις ψήφους εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων να διαδέχονται η μία την άλλη, ειδικά μετά την ανθεκτικότητα που έδειξαν στα stress tests της ΕΚΤ.

Το ράλι της Πειραιώς σήμερα δείχνει πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον κλάδο και η οποία αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα, αξιολογούνται από την επενδυτική κοινότητα και μπαίνουν στο ραντάρ των χαρτοφυλακίων. Με αφορμή τα μεγέθη της Πειραιώς, η JP Morgan σήμερα τόνισε – δίνοντας τιμή-στόχο το 1,90 ευρώ – πως η συστημική τράπεζα θέτει τον πήχυ ψηλά για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες που ανακοινώνουν εξαμηνιαία αποτελέσματα αυτό το διάστημα. Είναι σαφές, όπως τόνισε, ότι η εστίαση της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει στην υποκείμενη επιχειρηματική δυναμική (πρώιμα σημάδια αύξησης των νέων δανείων, βελτιώσεις στις προμήθειες, αποδοτικότητα κόστους, νέα τάση σχηματισμού NPE, οργανικό κόστος κινδύνου), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μεμονωμένα σχέδια μετασχηματισμού των τραπεζών.