Μια ανάσα από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μια ανάσα από τις 900 μονάδες σταμάτησε τη σημερινή ανοδική πορεία το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρήκε σημαντικά στηρίγματα στη μετοχή της ΔΕΗ, κυρίως, αλλά και του Μυτιληναίου, ο οποίος κατέγραψε ένα μίνι ράλι στο τέλος της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 898,96 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 890,47 μονάδων (-0,09%) και 898,96 μονάδων (+0,86%). Ο τζίρος ανήλθε στα 52,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.

Μια ανάσα από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,98%, στις 2.175,99 μονάδες, ενώ στο +0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.444,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 580 μονάδες.

Αν και ακόμη η ΔΕΗ έχει πολύ δρόμο μπροστά της, η σημερινή έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την γενική συνέλευση είναι το πρώτο βήμα για να ολοκληρωθεί αυτή η πηγή αβεβαιότητας που επηρέαζε την αγορά το τελευταίο διάστημα. Επίσης, η Γ.Σ. ενέκρινε τη συναλλαγή για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και θα της επιτρέψει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η έκβαση της αύξησης κεφαλαίου δεν θα επηρεάσει μόνο την ΔΕΗ, αλλά θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο, αφού μετά την αύξηση θα απελευθερωθούν δυνάμεις που προς το παρόν εστιάζουν στη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στη διαδικασία της αύξησης. Επίσης, η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών δεν θα αργήσει να δώσει νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών, κάτι το οποίο φαίνεται από τον τριγωνικό τεχνικό σχηματισμό που οδεύει χρονικά προς την λύση του. Ίσως αυτή η λύση έρθει μετά την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και ο οίκος S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία.

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τη Citigroup

Ανά διαστήματα η ελληνική οικονομία και αγορά λαμβάνουν πάντως ψήφο εμπιστοσύνης από ξένους αναλυτές, με τη Citigroup σήμερα να βελτιώνει περαιτέρω τις προβλέψεις της, καθώς πλέον βλέπει θετικά την πορεία της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων. Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,3x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 9,8x. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ από 23,1 φέτος θα κινηθεί στο 21,3 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 16 φέτος στο 15 το 2022.

Επίσης, στα επίπεδα του 3,6% διαμορφώνεται παράλληλα η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείται στο 3%, 1,3% και 1,8% αντίστοιχα. Έτσι, σταδιακά, αυτές οι προοπτικές δεν αποκλείεται να υλοποιούνται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, το οποίο παραμένει σε στενό εύρος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος σημείωσε άλμα 3,02%, με τις ΔΕΗ, Titan, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Aegean να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Alpha bank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Ο Σαράντης έχασε 1,58%.