Χρηματιστήριο: “Λύγισε” λίγο πριν τις 900 μονάδες, βάζοντας φρένο στο σερί ανόδου

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να αγγίξει τις 900 μονάδες, καθώς το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street και οι ανησυχίες των επενδυτών για το πόση ακόμα άνοδο μπορεί τελικά να “δώσει το recovery trade με τη συνέχιση τη εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, οδήγησαν τη Λεωφόρο Αθηνών στην διακοπή του ανοδικού σερί.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε τελικά να δώσει το 11×11, καθώς όπως σημειώσαμε και νωρίτερα, μετά σημαντικά κέρδη που έφτασαν το 7% μετά το σερί ανόδου, βρέθηκε τελικά αντιμέτωπος με την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών από τους επενδυτές. Χωρίς τα αναγκαία στηρίγματα από τον τραπεζικό κλάδο και με τα μικρά κέρδη που κατέγραψαν η πλειοψηφία των “θετικών” blue chips – με εξαίρεση το νέο ράλι στην Ελλάκτωρ – ήταν άλλωστε εξαιρετικά δύσκολο του έργο για το Χ.Α να γράψει το “9” μπροστά αλλά και να κρατήσει το θετικό πρόσημο.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,25% και έκλεισε στις 895,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,28 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να ανέρχεται στα 28,4 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: "Λύγισε" λίγο πριν τις 900 μονάδες, βάζοντας φρένο στο σερί ανόδου

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,32% στις 2.151,95 μονάδες, ενώ με πτώση 0,30% και στις 1.442,58 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρή άνοδο άνω της τάξης του 6,79% κατέγραψε η Ελλάκτωρ, ενώ με κέρδη 1,35% ακολούθησε η Coca Cola. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Aegean, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,10% στις 549,91 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +-1,91%, την Εθνική στο -1,74%, την Πειραιώς στο -1,03% και την Eurobank να ενισχύεται οριακά κατά 0,30%.

Η προσέγγιση σημαντικών επιπέδων αντίστασης αποτέλεσε αφορμή για κάποιους να κατοχυρώσουν τα σημαντικά κέρδη των 10 τελευταίων συνεδριάσεων, αναμένοντας και τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών τις επόμενες ημέρες, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, τονίζοντας πως τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και βραχυπρόθεσμα, η πορεία των τραπεζών θα δείξει και την κατεύθυνση στο Χ.Α.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή εμφανίζεται αισιόδοξος ότι ο Αύγουστος μπορεί να είναι ένας “θερμός” μήνας για το Χ.Α. Όπως σημειώνει, το Ιούλιο διακόπηκε η πτωτική κίνηση του που είχε σημειωθεί κατά το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου, με την υγειονομική κρίση να επιτείνει την αβεβαιότητα σε σχέση με τη φετινή τουριστική κίνηση και κατ΄ επέκταση το ρυθμό μεγέθυνσης που θα καταγραφεί φέτος.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές εξελίξεις αλλάζουν το σκηνικό καθώς τα δεδομένα επαναφέρουν τον κλάδο στο προσκήνιο.

Οι Βρυξέλλες συνομολόγησαν σε ευεργετικές ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο που αποτελεί το 54% των ιδίων κεφαλαίων ώστε να αποτρέπεται η ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του δημοσίου στο βαθμό που απομειώνονται λόγω ζημιών.

Παράλληλα, τα stress test της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν την κεφαλαιακή επάρκεια τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο για το σύνολο των συστημικών τραπεζών. Χωρίς μάλιστα να προσμετρώνται οι δράσεις των τραπεζών που έλαβαν χώρα το 2021, ενισχύοντας περισσότερο την καθαρή τους θέση.

Την ίδια ώρα, οι βελτιωμένες επιδόσεις των δεικτών που ανήγγειλε το ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο, του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, εκπέμπουν το μήνυμα ότι η άνθηση της βιομηχανικής παραγωγής  έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη.