Ακριβώς στο… 900 το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ακριβώς στις 900 μονάδες, μετά από 10 ημέρες “αποχής”, σταμάτησε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και επέστρεψε στην ανοδική του πορεία δεν κατάφερε να απορροφήσει τις επιλεγμένες δεικτοβαρείς πιέσεις και να διαπεράσει με αποφασιστικότητα την αντίσταση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 900,49 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 864,66 μονάδων (+0,06%) και 902,26 μονάδων (+0,91%). Ο τζίρος ανήλθε στα 93,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 55,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 15,6 εκατ. τεμάχια.

Ακριβώς στο… 900 το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,81%, στις 2.183,52 μονάδες, ενώ στο +0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.395,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 553,62 μονάδες.

Έντονη ήταν η δραστηριότητα σήμερα μέσω πακέτων, καθώς εκτός εκείνου στον Ελλάκτωρα, των 5,16 εκατ. τεμαχίων, διακινήθηκαν και αρκετά πακέτα σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική. Εκτός του Ελλάκτωρα που πραγματοποιήθηκε με premium 6,4%, τα υπόλοιπα έγιναν στις τρέχουσες τιμές, ανεβάζοντας τον τζίρο της αγοράς κατά 20,1 εκατ. ευρώ.

Υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας

Αν και έχει επισημανθεί πολλάκις από τη στήλη, σήμερα τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσαν ότι μπορεί η ελληνική οικονομία δείχνει να βρίσκει τους ρυθμούς της κανονικότητας σταδιακά, όμως ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει υψηλός. Και όχι τόσο για τις δημοσιονομικές επιδόσεις, όσο για τον μεγάλο άγνωστο του τουρισμού, ο οποίος φυσικά και είναι ο μεγάλος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

Η τουριστική επίδοση, αλλά και οι “ουλές”, όπως ανέφερε το ΔΝΤ, που έχει ή θα αφήσει πίσω της η παράταση της πανδημικής κρίσης στην οικονομία είναι οι δύο παράγοντες που θολώνουν τις προοπτικές της χώρας και συγκρατούν και τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες στη Λ. Αθηνών. Βέβαια και οι δύο αυτές πηγές αβεβαιότητας μπορούν να εξαλειφθούν ή έστω να περιοριστούν υπό την ευεργετική επίδραση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα στοιχείο που πλέον κανένας επίσημος ή θεσμικός αναλυτής παραβλέπει για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές του Capital.gr είναι δυνατό να εκταμιευθεί προς τη χώρα μας η προκαταβολή από το ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα τα 767 εκατ. ευρώ της δόσης από τα κέρδη των ομολόγων, δίνοντας σημαντικές ανάσες στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Υπάρχουν τα καύσιμα για τη διάσπαση;

Παρά τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, πάντως, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μετά από 10 συνεδριάσεις να επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες, τις οποίες έχασε από τις 18 Μαΐου. Και μπορεί η ορμή της αντίδρασης να μην έφερε κύματα ευφορίας, όμως η ρευστότητα που εξασφαλίζεται από τις εσωτερικές διορθώσεις τίτλων δείχνει να επαναπροωθείται στο ταμπλό της Λ. Αθηνών, με το στοίχημα να παραμένει σε πρώτο χρόνο η διάσπαση των 900 μονάδων και σε δεύτερο εκείνη των 910 μονάδων. Εκεί θα κριθεί και η αντοχή της αντίδρασης, όπως και η στάση των μακροπρόθεσμων στην αγορά, η οποία έχει καθηλωθεί στα τρέχοντα επίπεδα επί διμήνου.

Τα “καύσιμα” βέβαια για την… ανάβαση του Γενικού Δείκτη υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από το μέτωπο των αποτελεσμάτων. Δεδομένου ότι το ανοδικό σερί επέτρεψε τις εσωτερικές διορθώσεις σε τίτλους, οι ταλαντωτές έχουν παραμείνει σε ουδέτερες ζώνες, ενώ η ρευστότητα υπάρχει στα χαρτοφυλάκια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, άλμα 6,21% για τη Motor Oil, μετά την ένταξή της στα top picks της Goldman Sachs, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με +3,33% και +3,07% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Coca Cola και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, οι πιέσεις σε Jumbo, ΟΛΠ και ΟΤΕ οδήγησαν σε απώλειες άνω του 1%, ενώ υπό έλεγχο συγκράτησαν την πτώση τους οι Εθνική, Titan, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Aegean, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank.