Μάχη “γιγάντων”, rebalancing και… πτώση στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Από τη μία ΟΠΑΠ και ΟΤΕ… από την άλλη Εθνική και Coca Cola. Και μέσα σε αυτή τη διελκυστίνδα πτωτικών – ανοδικών αντίστοιχα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τελικά με απώλειες, αλλά ήπιες σε σχέση με τις πρωινές διαθέσεις των πωλητών, ενώ το rebalancing στην Alpha Bank εκτόξευσε τον τζίρο της αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 869,72 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 866,97 μονάδων (-0,79%) και 874,34 μονάδων (+0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 316,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 240,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 86 χιλ. τεμάχια.

Μάχη "γιγάντων", rebalancing και… πτώση στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,76%, στις 2.098,93 μονάδες, ενώ στο +0,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.388,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 555,26 μονάδες.

Η Alpha Bank παραμένει στο επίκεντρο της αγοράς, καθώς για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση διακίνησε τα 222 εκατ. από τα 240 εκατ. τεμάχια του όγκου. Αν και σαν ενδιαφέρον από τη μεριά των επενδυτών είναι ενθαρρυντικό για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία από αύριο θα ενταχθεί στον standard δείκτη των αναδυόμενων αγορών του MSCΙ, o προβληματισμός δεν λείπει, καθώς τα υπόλοιπα… 18 εκατ. μοιράστηκαν στους υπόλοιπους τίτλους. Η έντονη δραστηριότητα στη μετοχή έχει καλύψει τη συναλλακτική άπνοια στην οποία βρίσκεται το ΧΑ, το οποίο αδυνατεί να ενεργοποιήσει τα χαρτοφυλάκια ακόμη και σε μια περίοδο που οι αποκοπές μερισμάτων και η προοπτική των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης πλησιάζει.

Η συναλλακτική άπνοια αυτή αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στις αυξήσεις κεφαλαίου και τις ομολογιακές εκδόσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο τρίμηνο και έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος της ρευστότητας. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραλείψει το γεγονός ότι αποτελεί ένα δείγμα επιφυλακτικότητας νέων κεφαλαίων για μια αγορά που έχει μείνει πίσω στον αγώνα ανατροπής των απωλειών της πανδημίας.

Άλλωστε, ακόμη και σε επίπεδο οικονομίας, η κάλυψη του χαμένου εδάφους δεν έχει αρχίσει ακόμη, αν αναλογιστεί κανείς και τις μέχρι τώρα επιδόσεις του τουρισμού, αλλά και το γεγονός ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα (και σε άλλες χώρες), μετά και τη σημερινή τελική έγκριση που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Τεχνική εικόνα

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΧΑ, θα πρέπει να κρατήσουν τις 850 μονάδες, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης και όλη η αγορά να μπει σε νέες περιπέτειες. Πάντως, όπως εξηγεί σήμερα στο Capital.gr ο Γιάννης Γιαπράκης της VitalFinance, χωρίς να θεωρείται δεδομένο είναι πλέον πολύ πιθανό το ανοδικό κύμα 3 να έχει ολοκληρωθεί στο υψηλό των 928 μονάδων και ο ΓΔ να προχωρήσει σε μια σχετικά ήπια διόρθωση που η εκτίμησή του είναι ότι με αρκετές πιθανότητες θα φτάσει στην πράσινη περιοχή Β (775-840 μονάδες) για να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια να ακολουθήσει ένα νέο αρκετά ισχυρό ανοδικό κύμα.

Και προσθέτει ότι αν και αναμένει μια μικρή ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τις επόμενες 15 – 45 χρηματιστηριακές ημέρες (η διάρκεια δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί και θα εξαρτηθεί και από το βάθος της διόρθωσης) η αγορά διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική της και είναι αρκετά πιθανό τόσο το υψηλό όσο και το κλείσιμο του έτους να βρεθεί αρκετά ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 6,15%, με την Aegean να κλείνει στο -3,55%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Jumbo, Πειραιώς, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ και Titan.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank, με την Motor Oil να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ έκλεισαν με μικρά κέρδη, με τις Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Alpha Bank και Coca Cola να ακολουθούν με άνω του 1% κέρδη. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 3,22%.