Επέστρεψε στην πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Λίγες ώρες κράτησε η αντίδραση στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά τις προσπάθειες σήμερα να ανακτήσει τις 880 μονάδες, τελικά το κλείσιμο έδειξε ότι ο γενικός δείκτης καθηλώνεται πλησίον των στηρίξεων και των τελευταίων αναχωμάτων πριν τη δοκιμασία των πρόσφατων χαμηλών του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 877,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 876,91 μονάδων (-0,19%) και 883,66 μονάδων (+0,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 42,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 801 χιλ. τεμάχια.

Επέστρεψε στην πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,25%, στις 2.114,39 μονάδες, ενώ στο +1,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.400,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 532,91 μονάδες.

Όσο η αγορά παραμένει σε πλαγιοκαθοδική κίνηση, τόσο απομακρύνεται το σενάριο της αναρρίχησης του γενικού δείκτη προς τις 950 μονάδες, καθώς τα τοπικά lockdown είναι προ των πυλών και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αμφίβολες. Επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι να επιβεβαιωθεί η πτωτική βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ, με τον ΚΜΟ 30 ημερών να είναι στις 897 μονάδες. Οι στηρίξεις είναι στις 870 και 860 μονάδες.

Απρόθυμο το… πνεύμα

Από απροθυμία διακατέχονται οι αγοραστές το τελευταίο διάστημα στο ΧΑ, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, καθώς ενώ η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών και των θεσμών υπερτονίζει τις πολύ καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η κεφαλαιαγορά βαλτώνει σε επίπεδα που δεν πλησιάζουν καν τα προ πανδημίας. Και όπως προσθέτει, δεν είναι τόσο η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα, καθώς δεν αναμένεται να ληφθούν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, όσο ότι όπως όλα δείχνουν η τουριστική περίοδος θα είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Η αγορά βλέπει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τους απαρίθμησε και η Κομισιόν σήμερα, με πρώτο ότι ο τζίρος του τουριστικού προϊόντος δεν πρόκειται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 ούτε και μέχρι το τέλος του 2022. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα μετά και τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Αν δηλαδή η μετάβαση θα είναι ομαλή ή θα έχουμε ανεπιθύμητα φαινόμενα όπως κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις.

Βέβαια, η ίδια η Κομισιόν προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 4,3% του ΑΕΠ από 4,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον Μάϊο και 3,5% τον Φεβρουάριο.  Η επανεκκίνηση της οικονομίας που θα πυροδοτήσει την αναβαλλόμενη κατανάλωση σε συνδυασμό και με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δώσουν μια γερή ώθηση προς τα πάνω στις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το -3,33% της Aegean, αλλά και το -2,47% των Ελληνικών Πετρελαίων επηρέασε την αγορά, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη, Alpha Bank, Εθνική, ΟΛΠ και Μυτιληναίο.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Titan, Πειραιώς και Ελλάκτωρ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ. Η Βιοχάλκο και η Coca Cola σημείωσαν κέρδη 1,09% και 1,18% αντίστοιχα, με τη Λάμδα να ενισχύεται κατά 3,20%.