“Κόκκινος” ο Ιούνιος στο Χρηματιστήριο, άντεξαν οι τράπεζες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με το εξάμηνο τελικά να μην κλείνει με τους καλύτερους οιωνούς σε μια αγορά που έχει αναλωθεί το τελευταίο τρίμηνο σε συνεχή “μπρος-πίσω” εντός ενός εύρους 70 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 884,89 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 883,96 μονάδων (-1,08%) και 895,44 μονάδων (+0,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 79,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,59 εκατ. τεμάχια (13,8 εκατ. ευρώ).

"Κόκκινος" ο Ιούνιος στο Χρηματιστήριο, άντεξαν οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,24%, στις 2.140,14 μονάδες, ενώ στο -0,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.404,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,70% στις 557,11 μονάδες.

Στο επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,24%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,88%. Στο εξάμηνο ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να κερδίζει 9,38%.

Χαμηλά και σήμερα ο τζίρος στην αγορά, το οποίο ανέβασαν ελαφρώς τα τρία πακέτα συνολικά 6 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκαν στη μετοχή του Ελλάκτωρ, στην τιμή των 1,70 ευρώ, ήτοι με premium σχεδόν 13% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Τα πακέτα αντιστοιχούσαν στο 2,84% του μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτωρ και ήταν αξίας 10,3 εκατ. ευρώ.

Πρώτο τρίμηνο άνοδος…, δεύτερο καθήλωση

Αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους προμήνυε μια καλή πορεία για την αγορά, παρά το lockdown στην οικονομία, και την ακόμη πιο καλή αρχή του Απριλίου, με τη διάσπαση των 900 μονάδων, η συνέχεια απογοήτευσε. Το Χρηματιστήριο έμεινε σε ένα εύρος μεταξύ 852 και 928 μονάδων, παλινδρομώντας και αναμένοντας τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας και της οικονομίας, ενώ ο Ιούνιος όχι μόνο δεν κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά οι συναλλαγές έδειξαν ότι το ενδιαφέρον δεν ήταν ανάλογο των προσδοκιών.

Και ένας από τους λόγους αυτής της εικόνας είναι ότι και οι εμβολιασμοί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και η νέα μετάλλαξη Δέλτα του Covid 19 απειλεί το story της ανάκαμψης της οικονομίας. Αν και ακόμη η κυβέρνηση τηρεί χαμηλά τους τόνους για την εξέλιξη της μετάλλαξης, το οικονομικό επιτελείο, αλλά και η αγορά δεν μπορούν να παραβλέψουν πιθανό εκτροχιασμό της μετάδοσης στην κοινότητα. Όπως αναφέρουν πηγές του Capital.gr στο οικονομικό επιτελείο, η ανησυχία εντοπίζεται στον χρόνο και την ένταση που θα έχει μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού εντός Ελλάδας, καθώς ήδη η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότερο στην Γαλλία και την Γερμανία, δημιουργεί πρόβλημα στην ροή των τουριστών προς την Ελλάδα.

Η τεχνική εικόνα

Από τις αρχές του Απριλίου, όταν και ο Γενικός Δείκτης έδειχνε ικανός να διαπεράσει τις 900 μονάδες για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Χρηματιστήριο βρίσκει… τείχος στα επίπεδα των 920-930 μονάδων. Από τις 14 Απριλίου, όταν και είδε τις 900 μονάδες, “περιηγείται” μεταξύ 927 (14/6) και 852 (21/5) μονάδων, στρώνοντας το έδαφος στους βραχυπρόθεσμους να επιχειρούν καθημερινά και να τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα.

Για να βγει από τη διακεκαυμένη αυτή ζώνη, θα πρέπει να διασπάσει τη συσσώρευση των 920 μονάδων, ώστε να ανοίξει τον δρόμο προς τις 950 μονάδες. Ωστόσο, παραμένει κάτω από τις 890 μονάδες, χωρίς να μπορεί να ανακτήσει τη διασπασθείσα (προς ώρας) στήριξη των 893 μονάδων, η οποία παραμένει σε ισχύ μέχρι νεοτέρας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με απώλειες 4,28% λόγω αποκοπής μερίσματος, με την Jumbo και την Alpha Bank να ακολουθούν με -3,80% και -3,75% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Εθνική και ΟΠΑΠ και άνω του 1% σε ΔΕΗ και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Titan, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή σημείωσαν κέρδη 2,72% και 2,41% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 1,71% και τον Ελλάκτωρ κατά 1%. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Σαράντη και τον ΑΔΜΗΕ να κλείνουν χωρίς μεταβολή.