Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο, αλλά με +3% στην εβδομάδα


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Για μία ακόμη συνεδρίαση αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών άντεξε στις πιέσεις της κατοχύρωσης κερδών, κλείνοντας τελικά κοντά στις 850 μονάδες, με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος ύψωσε άμυνες στην πτώση της πλειονότητας των τίτλων, αν και τα 2/3 του σημερινού τζίρου ήταν μέσω πακέτων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 849,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 843,43 μονάδων (-0,78%) και 850,98 μονάδων (+0,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 152,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,6 εκατ. τεμάχια ή 99,8 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο, αλλά με +3% στην εβδομάδα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,02%, στις 2.045,11 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.170,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,88% στις 542,43 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 3,08%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,24%.

Η αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η θετική προοπτική των επόμενων δύο χρήσεων όπως αποτυπώθηκε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 της Eurobank έδωσαν τον τόνο στην τάση και τις συναλλαγές της εβδομάδας που πέρασε, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

Στη μεγαλύτερη εταιρία του κατασκευαστικού κλάδου έχουμε αλλαγή στον μετοχικό έλεγχο καθώς το ενδιαφέρον της ολλανδικής πλευράς φαίνεται να μετατοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπόθεση ελέγχου της Ελλάκτωρ. Η αλλαγή των ισορροπιών έρχεται σε μια εξαιρετικά κομβική στιγμή όπου τα έργα του Ελληνικού και του αεροδρομίου του Καστελίου μπαίνουν στην τελική ευθεία όπως και πολλά Δημόσια έργα τα οποία βρίσκονται σε φάση προκήρυξης.

Την ίδια στιγμή η Eurobank φαίνεται να ανεβάζει στροφές ως προς την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, βάζοντας το μέρισμα στην ατζέντα της χρήσης του 2022, στοιχείο που σίγουρα αναπτερώνει το ηθικό των πιστών οπαδών των τραπεζικών μετοχών, έστω και αν αυτή την στιγμή βρίσκεται δύο χρήσεις μακριά. Πέρα από το κερασάκι στην τούρτα (βλ. μέρισμα) η Eurobank ανακοίνωσε ένα πλάνο που έχει στόχους σε κάθε γραμμή των αποτελεσμάτων το οποίο δημιουργεί ρεαλιστικές προσδοκίες για την επίτευξή του.

Στα καλά νέα της εβδομάδας που πέρασε η αυξημένη συμμετοχή στην έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προηγούμενο συγκέντρωσης ενδιαφέροντος για ελληνική εταιρική ομολογιακή έκδοση. Η αλλαγή σκυτάλης από τα τραπεζικά χαρτιά σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους έκανε τη διαφορά την εβδομάδα που πέρασε, οδηγώντας τον βασικό δείκτη του ΧΑ σε προ πανδημίας επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι εβδομάδες ανόδου κατακτώντας υψηλά 13 μηνών και εμφανίζοντας στη συνεδρίαση της Παρασκευής -με τη συνδρομή των προσυμφωνημένων πακέτων της ΓΕΚ- τον υψηλότερο τζίρο για το 2021. Απόρροια αυτής της συνεχούς ανόδου είναι η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές φαινόμενο το οποίο για τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί φέτος στις 4 Ιανουαρίου. Οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές υπερτιμήσεις υποδηλώνουν αύξηση της δυναμικής της τάσης χωρίς απαραίτητα να αποτελούν απαραίτητα την έναρξη άμεσης διόρθωσης.

Στην προηγούμενη ανοδική έξαρση ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου του 2020 σε υπεραγορασμένα επίπεδα με αλλεπάλληλα ανοδικά κλεισίματα. Το φαινόμενο φαίνεται να επαναλαμβάνεται και τώρα καθώς από τις 22 Φεβρουαρίου σε σύνολο 15 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μόλις τρεις φορές.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα στα κόκκινα το οποίο πιθανόν να αποτελούσε μια πιο ισχυρή ένδειξη διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις. Με την υπέρβαση των 830 μονάδων πιστοποιήθηκε η διαφυγή προς τις 911 μονάδες, επίπεδο το οποίο μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης μπορεί βάσιμα να δει έχοντας με το μέρος του τάση, και αναλογίες διόρθωσης από τα χαμηλά. Αν και οι έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες αποτελούν ένα δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κινηθεί πλάγια συσσωρεύοντας δυνάμεις για το επόμενο ανοδικό βήμα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο σημερινό ταμπλό τώρα, οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Πειραιώς, Σαράντης και Titan.

Στον αντίποδα, ΟΛΠ, Alpha Bank και Εθνική σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, με τη Eurobank να κλείνει στο +1,46%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή η Motor Oil και η Aegean.