Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην προοπτική για οικονομική ανάκαμψη

Με μικρή άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστηρία, με τους επενδυτές να εμφανίζονται συγκρατημένοι με το βλέμμα στραμμένο στην προοπτική μιας σταθερής οικονομικής ανάκαμψης μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε χθες αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε και το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποια αλλαγή στην πολιτική της BoE. Σύμφωνα με την ΒοΕ, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ψήφισε 8-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες (1,22 δισ. δολάρια). Η επιτροπή αποφάσισε επίσης ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου αμετάβλητου, και το ποσό των 20 δισ. στερλίνων για αγορές εταιρικών ομολόγων. Επίσης, η BoE αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, αλλά οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η άνοδος στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη.

Στο μεταξύ, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η βελτίωση στο καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο, καθώς οι καταναλωτές έγιναν πιο αισιόδοξοι και πρόθυμοι να αγοράσουν μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων υποχώρησε κατακόρυφα.

Το Ινστιτούτο gfk ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, βασισμένος στην έρευνα 2.000 Γερμανών, σημείωσε άνοδο στις -0,3 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του περασμένου έτους και υψηλότερο του αναθεωρημένου -6,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, οι βρετανικές επιχειρήσεις λιανικής ανακοίνωσαν σήμερα αύξηση στις πωλήσεις τον Ιούνιο καθώς το ταχύ εμβολιαστική πρόγραμμα της χώρας ενθάρρυνε τους καταναλωτές να βγουν και να ξοδέψουν, σύμφωνα με την ένωση Βρετανών βιομηχάνων (CBI).

Ο δείκτης μέτρησης της CBI για τον όγκο των πωλήσεων, σημείωσε άνοδο στις 25 μονάδες από τις 18 τον Μάιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε 0,13% στις 457,63 μονάδες, μετον κλάδο των βασικών πόρων να σημειώνει άνοδο 1,2%, ενώ οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής διολίσθησαν κατά 1,3%.

Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 15.607,97 μονάδες, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 πρόσθεσε 0,37% στις 7.036,07μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,12% στις 6.622,87 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 25.510,50 μονάδες και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 κέρδισε 0,23% στις 9.095 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η Adidas σημείωσε άνοδο 6%, αφού η αμερικανική αντίπαλος Nike ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα τριμηνιαία κέρδη και προσέφερε μια ισχυρή πρόβλεψη για το σύνολο του έτους.

Στον αντίποδα, η ελβετική Vifor Pharma υποχώρησε κατά 4,5%, αφού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αναθεωρήσει μια βασική μελέτη, καθώς η πανδημία επηρέασε την πρόσληψη συμμετεχόντων, με τα στοιχεία να αναμένονται πλέον το δεύτερο εξάμηνο του 2022.