Στο βαθύ κόκκινο οι ευρωαγορές, βουτιά 2,3% ο γερμανικός DAX

Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του κολοσσού των ακινήτων China Evergrande και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών από ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία, μεταξύ άλλων.

Ο τίτλος της China Evergrande Group υποχώρησε σήμερα σε ποσοστό άνω του 10% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κινεζικού κολοσσού που έχει βρεθεί να αντιμετωπίζει ένα “βουνό” από χρέη.

Η Evergrande προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,7% και έκλεισε στις 454,12 μονάδες. Ο εξορυκτικός κλάδος κατρακύλησε 3,6% καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ βουτιά 4,3% σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος.

Ο γερμανικός DAX κατρακύλησε 2,3% στις 15.132,06 μονάδες μετά την αναδιάρθρωση του δείκτη με την προσθήκη άλλων 10 τίτλων στους 30 που ήδη τον απαρτίζουν. Πρόκειται για τις μετοχές των Airbus, Zalando, Siemens Healthcare, Hellofresh, Symrise, Sartorius, Porsche Automobil Holding, Brenntag, Puma και Quiagen. Κύριο κριτήριο επιλογής για την “προαγωγή” μίας επιχείρησης στον DAX ήταν η κεφαλαιακή διάρθρωση στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις του Αυγούστου. Ένα δεύτερο σημαντικό κριτήριο -απαραίτητο πλέον μετά το σκάνδαλο Wirecard- είναι ότι η ενδιαφερόμενη εταιρία πρέπει να καταγράφει κέρδη.

Τον δείκτη επιβάρυναν και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν ετήσιο άλμα 12% τον Αύγουστο. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1974 εν μέσω της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης.

Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,7% στις 6.455,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,9% στις 6.903,91 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά 2,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,2%.

Η νευρικότητα στις αγορές αναμένεται να παραμείνει και τις επόμενες ημέρες καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της αμερικανικής Federal Reserve την Τετάρτη. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό των αγορών σε ομόλογα και άλλους τίτλους που πραγματοποιεί στο πλαίσιο ενός τεράστιου προγράμματος τόνωσης της ανάπτυξης.

Συνολικά, 16 κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Lufthansa σημείωσε άλμα 5,5% μετά την ανακοίνωση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας ότι περιμένει να αντλήσει περίπου 2,14 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει ένα μέρος της κρατικής διάσωσης που έλαβε κατά την κρίση του κορονοϊού.