Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Δευτέρα καθώς οι επενδυτές άφησαν για λίγο πίσω τους τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στον απόηχο των διαβεβαιώσεων της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας δεν εξετάζουν να αλλάξουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να συζητηθεί κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει δρομολογήσει η κεντρική τράπεζα για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Πρόκειται για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου η ΕΚΤ κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρή άνοδο 0,1% και έκλεισε στις 445,07 μονάδες, πλησιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του στις 446,19 μονάδες. Ο κλάδος της τεχνολογίας πρωταγωνίστησε στην άνοδο με άλμα 1%.

Ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε άνοδο 0,35% στις 6.408,49 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,5% στις 7.051,59 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,025.

Σημειώνεται πως ο όγκος των συναλλαγών ήταν χαμηλότερος του κανονικού καθώς οι αγορές σε Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο και Αυστρία παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

Την προσοχή των επενδυτών συνεχίζει εξάλλου να συγκεντρώνει η ακραία μεταβλητότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. To sell-off των κρυπτονομισμάτων συνεχίστηκε την Κυριακή, με το bitcoin να υποχωρεί περίπου 16%, κάτω από τα 32.000 δολάρια, ενώ σήμερα το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα ανακάμπτει, σημειώνοντας άλμα περίπου 10%.