Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των ανακοινώσεων από το ετήσιο συμπόσιο της Federal Reserve την Παρασκευή το οποίο καθησύχασε τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να αποσύρει την στήριξη της προς την αμερικανική οικονομία.

Μιλώντας την Παρασκευή στο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να αρχίσει να στρέφει την πορεία της νομισματικής πολιτικής σε ένα λιγότερο υποστηρικτικό μοντέλο. Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης αν και τάχθηκε υπέρ της σταδιακής μείωσης των αγορών σε ομόλογα και άλλους τίτλους που πραγματοποιεί η Fed με ρυθμό τα 120 δισ. δολ. το μήνα, δεν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα κινηθεί η τράπεζα τους επόμενους μήνες.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τις αγορές από το τέλος του 2021.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,07% στις 472,68 μονάδες. Ο δείκτης οδεύει για μηνιαία κέρδη 2,4%, στον 7ο διαδοχικό μήνα ανόδου που αποτελεί το μεγαλύτερο ανοδικό του σερί σε πάνω από οκτώ χρόνια.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρά κέρδη 0,2% στις 15.887,31 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,1% στις 6.687,30 μονάδες. Η βρετανική αγορά παρέμεινε κλειστή σήμερα λόγω αργίας.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε μικρά κέρδη 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχώρησε 0,6%.

Στην Ευρώπη εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δείξει ότι δεν εξετάζει την αναπροσαρμογή του του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) παρά την αισιοδοξία ότι το πιο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης λόγω της προόδου των εμβολιασμών.

Στα μάκρο της ημέρας, το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα στην Ευρωζώνη παρουσίασε μικρή κάμψη τον Αύγουστο, μετά τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν οι δύο δείκτες τον Ιούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, ο δείκτης επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 117,5 μονάδες, έναντι 119 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές, με βάση έρευνα της Wall Street Journal, ανέμεναν τον δείκτη στις 118 μονάδες. Παρά την πτώση, ο δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σημειώνει η Κομισιόν.

Επίσης, ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία επιταχύνθηκε και έφτασε σε υψηλό 13 ετών τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες ώστε να είναι συγκρίσιμες με τα στοιχεία του πληθωρισμού από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο έναντι 3,1% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, με την αύξηση να είναι ανάλογη των εκτιμήσεων αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.