Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών υπό το πρίσμα και των αδύναμων στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 445,39 μονάδες, με τον δείκτη των βασικών υλών να σημειώνει πάντως άλμα άνω του 2% και τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει σχεδόν 1,5%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 15.400,41 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01% στις 6.385,99, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,1% στις 7.123,68 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,8%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,9%.

Τα τελευταία αδύναμα στοιχεία από τις ΗΠΑ για την απασχόληση αναζωπύρωσαν την αισιοδοξία ότι η αμερικανική Federal Reserve δεν θα εγκαταλείψει την εξαιρετικά διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παρά την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης και του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 266.000 τον Απρίλιο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Μαρτίου κατά 770.000, την ώρα που οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο. Τα στοιχεία για την ανεργία επίσης διέψευσαν τους αναλυτές που περίμεναν να μειωθεί, με τον δείκτη ανεργίας ωστόσο να αυξάνεται στο 6,1%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης του ινστιτούτου Sentix για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 21 μονάδες από 13,1 μονάδες τον Απρίλιο. Οικονομολόγοι και αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 14 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε σε θετικό έδαφος, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019 ενώ ο δείκτης των προσδοκιών σκαρφάλωσε στο ρεκόρ των 36,8 μονάδων από 34,8 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

“Η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνεχίζει να βελτιώνεται”, ανέφερε το Sentix, προσθέτοντας ότι “η ύφεση που προκλήθηκε από την κρίση της πανδημίας έχει ξεπεραστεί”.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, στην κορυφή του Stoxx 600 η μετοχή της βρετανικής Victrex σημείωσε “άλμα” 7,3%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 5% στις πωλήσεις για το α’ εξάμηνο, με την JPMorgan να αναβαθμίζει τη μετοχή της σε “overweight” από “neutral”. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της βελγικής φαρμακευτικής εταιρείας Galapagos με πτώση 6,2%.