Μικρές απώλειες, αλλά θετικά μηνύματα, στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρές απώλειες και με έντονη μεταβλητότητα σε αρκετούς τίτλους, έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας όμως για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την αντοχή του σε πιέσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε συγκεκριμένους τίτλους.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 875,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 870,39 μονάδων (-0,73%) και 881,05 μονάδων (+0,49%). Ο τζίρος ανήλθε στα 109,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Μικρές απώλειες, αλλά θετικά μηνύματα, στο Χρηματιστήριο

Ακριβώς στη λήξη της συνεδρίασης διακινήθηκε πακέτο 1,9 εκατ. τεμαχίων στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στην τιμή των 13 ευρώ, υψηλότερα από την τρέχουσα. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 1,64% της εισηγμένης και ήταν αξίας 24,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,23%, στις 2.120,24 μονάδες, ενώ στο +0,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.276,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 576,30 μονάδες.

Το θετικό μήνυμα

Πέραν της ισχυρής πτώσης της Δευτέρας, το ΧΑ το διήμερο που επακολούθησε απέδειξε ότι διαθέτει τις δυνάμεις για να κρατήσει τη διόρθωση σε ένα εύρος που δεν θα “διαρρήξει” τη θετική βραχυπρόθεσμη εικόνα του. Σε αυτό συνηγορεί και η αντοχή που έδειξαν οι 870 μονάδες, υψηλότερα δηλαδή από τη στήριξη των 860 μονάδων, την ώρα μάλιστα που τόσο τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν όσο και η αναταραχή με τη μετοχή της Πειραιώς θόλωνε το τοπίο.

Έτσι το στοίχημα της επαναφοράς του γενικού δείκτη στις 900 μονάδες παραμένει σε ισχύ, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να επιτευχθεί εάν δεν ολοκληρωθούν τα ανοιχτά μέτωπα που συντηρούν τη νευρικότητα. Άλλωστε, παρά τα θετικά μηνύματα που έδωσε η αγορά, η μεταβλητότητα σε αρκετούς τίτλους ήταν η “συμπρωταγωνίστρια” τόσο στη σημερινή, όσο και στη χθεσινή συνεδρίαση.

“Παιχνίδι” με τις σταθμίσεις και τις κεφαλαιοποιήσεις

Αυτό που παρατηρήθηκε στο διήμερο της αντοχής για το ΧΑ είναι η επιλεκτικές κινήσεις των long σε τίτλους που με τη στάθμισή τους μπορούν να απορροφήσουν τις πιέσεις στο ταμπλό. Τόσο η συμβολή της Eurobank (και της Alpha Bank δευτερευόντως), όσο και εκείνη του Μυτιληναίου (και τις προηγούμενες ημέρες της Coca Cola), βοήθησαν στην στήριξη της αγοράς.

Όπως έχουν επισημάνει μάλιστα οι εγχώριοι αναλυτές το τελευταίο διάστημα, πολλές κινήσεις δεν αποκλείεται να σχετίζονται και με έναν αγώνα δρόμου για αρκετούς τίτλους να πιάσουν τα “όρια” των κεφαλαιοποιήσεων για την ένταξή τους ή την αναβάθμισή τους στους δείκτες του MSCI. Η σχετική αναθεώρηση αναμένεται στις 11 Μαΐου 2021, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να είναι αισιόδοξες για ίσως και περισσότερων της μίας αναβάθμισης.

Χρονικά, εάν επιβεβαιωθεί ένα θετικό σενάριο αναβάθμισης αρκετών τίτλων, οι εισροές που θα υπάρξουν στο ΧΑ θα λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε να περάσει ο γενικός δείκτης εκ νέου πάνω από τις 900 μονάδες και να βελτιώσει τη συμμετοχή πιο στρατηγικών κεφαλαίων στη Λ. Αθηνών. Την ίδια ώρα, η εικόνα στον κρίσιμο κλάδο των τραπεζών θα είναι πιο ξεκάθαρη, καθιστώντας το timing ιδανικό για την ανοδική διαφυγή.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 23,70%, με τη Motor Oil να υποχωρεί κατά 3,38% και τις Εθνική και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με πτώση 2,65% και 2,18% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα 6,44%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με +4,10%, την Alpha Bank με +3,22% και τον Ελλάκτωρ στο +2,05%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Eurobank, Titan και ΕΥΔΑΠ, ενώ χωρίς μεταβολή έκελισαν οι Φουρλής, ΔΕΗ και Aegean.