Μικρές απώλειες και επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ πυροδοτεί φόβους για μια επανάληψη της ύφεσης, παρά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες.

Στην Ευρώπη, οι διστακτικές προσπάθειες ορισμένων χωρών να ανοίξουν κάποια τμήματα της οικονομίας τους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων έρχονται εν μέσω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων και με τις νοσηλείες να σκαρφαλώνουν σε αριθμούς ρεκόρ. Ίδια εικόνα και στις ΗΠΑ με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλέον να έχουν ξεπεράσει τα 14 εκατ. και οι θάνατοι τους 282.000 σύμφωνα με  τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι νοσηλείες έχουν φτάσει επίσης σε επίπεδα ρεκόρ .

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600, μετά από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, έχασε σήμερα 0,30% και έκλεισε στις 392,84 μονάδες,

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,2% και έκλεισε στις 13.271,00 μονάδες, με τον δείκτη να υποχωρεί για τρίτη φορά στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Παρά τις απώλειες αυτές ο δείκτης απέχει μόλις 3,8% από το τελευταίο ιστορικό του υψηλό στις 13.789,00 που είχε σημειώσει το Φεβρουάριο.

Ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,6% στις 5.573,38 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες για δεύτερη φορά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 6.555,39 μονάδες, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις στο κλίμα που έχει διαμορφώσει η υποχώρηση της λίρας εν μέσω του αδιεξόδου στις εμπορικές συνομιλίες με την Ε.Ε. για τη μετα-Brexit εποχή.

Οι δύο πλευρές καταβάλλουν τις τελευταίες προσπάθειες για να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία αυτήν την εβδομάδα στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν το Σάββατο σε μια προσπάθεια ”αναζωογόνησης” των συνομιλιών.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενημέρωσε από τη πλευρά του τους μόνιμους εκπροσώπους των 27 κρατών – μελών στις Βρυξέλλες ότι πλέον είναι στο χέρι του Μπόρις Τζόνσον να κάνει την επόμενη κίνηση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του Brexit.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε 0,6%

Στα επιχειρηματικά νέα, η γαλλική τράπεζα Societe Generale σχεδιάζει να κλείσει 600 υποκαταστήματα στη Γαλλία την επόμενη 5ετία καθώς ενοποιεί το δίκτυό της στη χώρα.

Η τράπεζα διευκρίνισε ότι θα συγχωνεύσει τα υποκαταστήματά της με αυτά της θυγατρικής Credit du Nord, κίνηση που θα οδηγήσει σε “λουκέτα” και σε έναν αδιευκρίνιστο αριθμό απολύσεων.

Στα μάκρο, η μεγάλη άνοδος των πωλήσεων αυτοκινήτων ήταν ο καταλύτης πίσω από την ισχυρότερη της αναμενόμενης ενίσχυση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι ο προσανατολισμένος στις εξαγωγές μεταποιητικός κλάδος βοήθησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να κάνει μια καλή εκκίνηση στο δ’ τρίμηνο.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,2% σε μηνιαία βάση μετά από αύξηση 2,3% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούνιο και ξεπέρασε εύκολα την πρόβλεψη του Reuters για άνοδο 1,6%.