Δεύτερη εβδομάδα ισχυρής ανόδου στο Χρηματιστήριο


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στα επίπεδα πέριξ των 700 μονάδων ολοκλήρωσε την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκλεισε με οριακά κέρδη, κατάφερε να κρατήσει την αισιοδοξία των long για τη συνέχεια της ανάκαμψης, καθώς άντεξε τόσο στο profit taking όσο και στις πιέσεις των short.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 699,45 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 697,71 μονάδων (-0,21%) και 705,22 μονάδες (+0,86%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 324 χιλ. τεμάχια.

Δεύτερη εβδομάδα ισχυρής ανόδου στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σταθεροποιητικά, στις 1.656,52 μονάδες, ενώ στο +0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.022,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,92% στις 373,09 μονάδες

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,67%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,68%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 20,68%.

Οι νέες ανακοινώσεις εμβολίων με υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας και κοντινό ορίζοντα κυκλοφορίας στο ευρύ κοινό, ανέβασαν το ενδιαφέρον δίνοντας συνέχεια στην εκρηκτική άνοδο της περασμένης εβδομάδας, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Πέρα όμως από το ψυχολογικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας σε ορατό βάθος χρόνου η κινητικότητα στο ΧΑ έδειξε ότι έχει και συνέχεια.

Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, την Ελλάκτωρ, την Cenergy και το ενδιαφέρον της CVC για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός ταμπλό. Ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους μήνες του ΧΑ όλων των εποχών, όχι γιατί η αγορά ανέβηκε σε 15 συνεδριάσεις 23% αλλά γιατί υπήρξαν –επιτέλους- αντανακλαστικά ετοιμότητας που επιμέρους μεταφράστηκαν σε αποδόσεις έως και 100% από τα χαμηλά του μήνα.

Δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής για μια αγορά από την ίδια της την εικόνα: μια αποτελεσματική αγορά με ρυθμό και τζίρο που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές και τις οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο ελκυστική από τις αρνητικές ή μηδενικές αποδόσεις των ομολόγων και των οριακών αποταμιευτικών επιτοκίων που επικρατούν σήμερα. Και η ιστορία έχει δείξει ότι το “πάνω” φέρνει περισσότερους πρόθυμους επενδυτές ή απλά μεγαλύτερες εισροές από κεφάλαια παντός διάρκειας, προφίλ και ποιότητας.

Χωρίς να παραγνωρίζεται η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων της πανδημίας και το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αναγκαστικού εγκλεισμού ως το τέλος του μήνα, φαίνεται ότι η αγορά έχει εισέλθει στην επόμενη ημέρα. Το ενδιαφέρον στρέφεται ακόμα και σε εταιρίες που έχουν υποστεί σημαντικές συνέπειες στην οικονομική τους θέση έχοντας ωστόσο αποθέματα να “επιστρέψουν” σε ένα υψηλό βαθμό κανονικότητας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι τράπεζες που είναι ο κύριος εκφραστής αυτής της κατάστασης: έχοντας πλέον ποσοτικοποιήσει και επικοινωνήσει τις επιπτώσεις των αναστολών πληρωμών είναι δικαίως ο αρωγός της ανοδικής κίνησης στο ΧΑ. Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του έτους έως και 15 ημέρες πριν ήταν μεταξύ 60% και 75% προεξοφλώντας άμεσες εξελίξεις που συνδέονταν με την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Το τρίτο τρίμηνο δεν έδειξε ωστόσο ότι η εικόνα ανταποκρίνεται σε μια τόσο έντονη απαξίωση, ούτε υπάρχει κάποια επείγουσα κατάσταση ανησυχίας. Επομένως η άνοδος που έχει ξεκινήσει έχει κατά αρχάς ένα χαρακτήρα δικαιοσύνης και δευτερευόντως ένα χαρακτήρα ευκαιρίας. Τουλάχιστον, η επαφή με την πραγματικότητα των δημοσιεύσεων του γ’ τριμήνου αυτό δείχνει.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και επίσημα σε “ανοδική αγορά” μετά την διάσπαση των 200 ημερών η οποία έγινε σύμφωνα με το εγχειρίδιο τεχνικής ανάλυσης: Έντονη κίνηση με χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα και κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας με συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η συνέχεια ήταν ενδεικτική των διαθέσεων καθώς οι αγοραστές έδειξαν διάθεση να μην αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους επιστρέφοντας σε καίρια σημεία των συνεδριάσεων της Τρίτης και της Πέμπτης περιορίζοντας το βαθμό έκτασης της δικαιολογημένης κατοχύρωσης κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης δουλεύει επί του παρόντος τα επίπεδα των 700 μονάδων πριν επιχειρήσει τον επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο του, τις 750 μονάδες. Πέρα από το 61,8% της διόρθωσης από την έντονη πτωτική κίνηση της περιόδου 21 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου το εν λόγω επίπεδο έχει ιδιότητες ισχυρής αντίστασης λόγω της δομής της πτωτικής κίνησης και του εγκλωβισμού που προκάλεσε στις αρχές Μαρτίου.

Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει στην υπερτιμημένη ζώνη τιμών εμφανίζοντας καθοδικές αποκλίσεις οι οποίες είθισται να σβήνουν μέσα στο μοτίβο της συσσώρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το καθοδικό χάσμα μεταξύ 720 – 725 μονάδων φαίνεται ότι θα αποτελέσει την επόμενη στάση του Γενικού Δείκτη σενάριο το οποίο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες ως το τέλος Νοεμβρίου, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +4% της Πειραιώς αλλά και το +3,47% του Ελλάκτωρα ήταν αυτά που κράτησαν σε θετικά εδάφη τον γενικό δείκτη, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Eurobank, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική, Titan και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, τα “βαρίδια” του δείκτη ήταν οι άνω του 2% απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Motor Oil, Φουρλή και Ελληνικά Πετρέλαια, και οι άνω του 1% σε Λάμδα και ΕΥΔΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Alpha Bank, Aegean, Coca Cola και Σαράντης.