Αδιανόητο εργαζόμενοι που βιώνουν έντονα την πανδημία να βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση

Την ΤΡΙΤΗ 2/3/21 k’ ώρα 09:30 πμ, Συνεδρίασε το Δ.Σ του Σωματείου μας, μετά από Πρόσκληση του Προέδρου μας, Κώστα Πετρόπουλου, με τα παρακάτω θέματα:
I. Σχετικά με την επιτροπή ελέγχου κλπ άλλες λειτουργίες ελέγχου μέτρων covid – Η Απόφαση της Διοίκησης για εγκατάσταση καμερών Ασφαλείας.
II. Οι προετοιμασίες χώρων κλπ λειτουργικές διαδικασίες για περιστατικά covid και οι σχετικές ανάγκες σε προσωπικό.
III. Τα λειτουργικά προβλήματα των Τακτικών Ιατρείων και οι σχετικές ανάγκες τους σε προσωπικό.
IV. Παρενοχλήσεις Συναδέλφων-Μελών και όχι μόνον.
V. Εκδηλώσεις Σωματείου.
VI. Διάφορα τρέχοντα ζητήματα.
Σ΄ αυτήν την συνεδρίαση, όπου απουσίαζε μόνον ο Μπαρής, αφού διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη απαρτία, με την παρουσία των: Πετρόπουλου Κώστα, Γιαννόπουλου Σπύρου, Μπουραλέξη Γιώτα, Μαυρίκη Μπέτυ, Τουτούνη Σία, Πετροπούλου Κων/να, Σταματόπουλου Ανδρέα, Λιώλη Βένη, Σουγλέρη Χρήστου, Ασλανίδη Κατερίνα, Καγκελάρη Ιωάννα και Παπαμιχαήλ Μαρία, ξεκίνησε η Συνεδρίαση με την προβλεπόμενη εισήγηση του Προέδρου του Σωματείου μας, Κώστα Πετρόπουλου.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου μας, αφού έκανε μιά μικρή αναδρομή στα όσα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ μέχρι και σήμερα, όπως ήταν:
– Η μείωση των χειρουργικών τραπεζιών και τα προβλήματα που αυτό το μέτρο φέρνει στο Νοσοκομείο και την κοινωνία.
– Τους εμβολιασμούς και το ανεπίτρεπτο της μετατροπής μας σε εμβολιαστικό κέντρο, παρ΄ ότι δεν είναι στην δικαιοδοσία μας, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό της βραχείας και την απασχόληση Συναδέλφων που λείπουν από τα τμήματά τους, την κύρια ενασχόληση τους με ότι αυτό συνεπάγεται.
– Τις Κινητοποιήσεις που διοργανώσαμε με τις σχετικές συγκεντρώσεις και παραστάσεις μας στην Διοίκηση του Νοσοκομείου και την Διοίκηση της Υ.Πε, όπου ζητήσαμε την πρόσληψη 50 περίπου ατόμων (Νοσηλευτών, Τραυματιοφορέων και Βοηθών Θαλάμων), για την κάλυψη των αναγκών της Νοσηλευτικής υπηρεσίας.
– Τα προβλήματα με την διασπορά του Κορονοϊού στον χώρο μας και την εντεταλμένη επίθεση που δέχθηκε το Νοσοκομείο μας, οι Ιατροί και οι Νοσηλευτές, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Κα Θεδωρίδου και όχι μόνον, ότι γι΄ αυτήν την διασπορά ευθυνόταν τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών και όχι τα ελλιπή μέτρα προστασίας και προφύλαξης που σαφώς δεν υπήρχαν και συνέβαλλαν σ΄ αυτήν την διασπορά, με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης, που εναντιώθηκε στις καταγγελίες μας αλλά και τις σχετικές προτάσεις μας για τον περιορισμό της διασποράς, προτάσεις που στην συνέχεια τις εφάρμοσαν και που βεβαίως αν τις εφάρμοζαν από την αρχή σαφώς θα είχαμε προλάβει την προαναφερόμενη διασπορά και δυσφήμηση του Νοσοκομείου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος
εισηγούμενος τα θέματα της προαναφερόμενης ημερήσιας διάταξης, βάσει της οποίας είχε συγκαλέσει και την συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ, αναφέρθηκε στα εξής:
Ι. Κατ΄ αρχήν στό I θέμα, τον ορισμό από την Διοίκηση της επιτροπής ελέγχου των μέτρων προστασίας στους Συναδέλφους και στούς χώρους δουλειάς μας. Μια τετραμελή επιτροπή που δεν ξέρουμε ποιος την εισηγήθηκε, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από πουθενά και σαφώς δεν έχει καμία δικαιοδοσία και λόγο ύπαρξης, γι αυτό και προτείνω να ζητήσουμε άμεσα την κατάργηση αυτής της αστυνομικού χαρακτήρα επιτροπής και την εφαρμογή των σχετικών οδηγιών της επιτροπής λοιμώξεων και του υπουργείου που σαφώς δεν αναφέρουν πουθενά την αναγκαιότητα της σύστασης και λειτουργίας αυτής της προαναφερόμενης επιτροπής.
Είναι αδιανόητο οι Συνάδελφοι Εργαζόμενοι που βιώνουν έντονα την πανδημία και είναι πλήρως ευαισθητοποιημένοι απέναντι σ΄ αυτήν, να βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, είτε απ΄ αυτήν την επιτροπή, είτε από την αναρμόδια γι΄ αυτά τα ζητήματα και γι΄ αυτούς, ασφάλεια του Νοσοκομείου και μάλιστα την στιγμή που λίγες ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο Διοικητής καθιστούσε αρμόδιους γι΄ αυτά τους Διευθυντές των Υπηρεσιών και τους Προϊσταμένους των τμημάτων και υπηρεσιών, όπως προβλέπεται σχετικά.
Πέρα από τα προαναφερόμενα η Διοίκηση αποφάσισε και την εγκατάσταση καμερών στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου, χωρίς να δοθεί ή αν το θέλετε να κατατεθεί στο Συμβούλιο συγκεκριμένο και επίσημο πλάνο χειρισμού και λειτουργίας αυτών. Οι εκπρόσωποι των Εργαζόμενων και των Ιατρών στο Δ.Σ, δεν ψήφισαν αυτό το θέμα, την εγκατάσταση αυτών των καμερών, για τις οποίες προτείνω πέρα από την διαφωνία μας γι΄ αυτές να ζητήσουμε να μας δοθούν τα σαφή και συγκεκριμένα πλαίσια γι΄ αυτές, όπως προβλέπονται από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και όχι μόνον.
II. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο II θέμα, τις προετοιμασίες που γίνονται για να νοσηλεύουν ύποπτα περιστατικά – ίσως και κρούσματα – στις παθολογικές κλινικές, τις κλινικές που είναι στο 7όροφο κτίριο και οι οποίες λειτουργούν κάτω από κοινό και μάλιστα κατακόρυφο κλιματισμό, που δεν επιτρέπει την σχετική και απαραίτητη απομόνωσή τους απ΄ αυτόν.
Επειδή για όλες αυτές τις παρεμβάσεις, οι απόψεις διίστανται και κανένας δεν παίρνει την ευθύνη να τις υπογράψει ως ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές, όπως το ζήτησα και στη σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου όπου δυστυχώς δεν υπήρξε τίποτε σχετικό όπως προαναφέρω, εκτιμώ ότι η όλη υπόθεση χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Γι΄ αυτό και προτείνω
αντ’ αυτής της λύσης, για την εξεύρεση αυτών των λίγων κλινών, που δεν πρέπει να χαλαστεί ο λειτουργικός ιστός του Νοσοκομείου, αν και θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες πιο εφικτές λύσεις που θα ήταν επενδυτικού χαρακτήρα, όπως ο 7ος όροφος που θα μπορούσε στην συνέχεια, στην μετά covid εποχή, να στεγάσει τις ανάγκες της πνευμονολογικής κλινικής, σ΄ αυτήν όμως την φάση, το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι αυτές οι κλίνες να αναζητηθούν μέσα από την επίταξη του Ιδιωτικού τομέα, που δυστυχώς έχει μείνει ανενόχλητος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ακόμη και στις εγκαταστάσεις του ΝΝΘώρακος, που σαφώς θα έπρεπε και πρέπει να επαναλειτουργήσει.
III. Σε ότι αφορά το IΙΙ θέμα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα προβλήματα στελέχωσης των ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, όπως του τα γνωστοποίησαν οι εκεί Συνάδελφοι – Εργαζόμενοι και κυρίως η εκεί Συναδέλφισσα Προϊσταμένη. Προβλήματα που προέκυψαν και λόγω των Συνταξιοδοτήσεων αλλά και λόγω της κάλυψης άλλων αναγκών όπως έλεγχοι εισόδων και εμβόλια. Προβλήματα και ελλείψεις που δεν δίνουν την δυνατότητα πλήρους και σωστής κάλυψης των 25 περίπου ιατρείων που λειτουργούν εκεί. Ελλείψεις που δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια ανθρώπινης λειτουργίας, των εκεί εναπομείναντων Συναδελφισσών μας.
Η κατάσταση είναι τραγική, γι΄ αυτό και προτείνω, σε συνέχεια της παρέμβασης μας στον Διοικητή της Υ.Πε, την παρέμβασή μας στην Διοίκηση του Νοσοκομείου έτσι ώστε να ζητηθεί στα πλαίσια των covid ένας ικανός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε πέρα από τα covid να ενισχυθούν και τα τμήματα όπου εργάζονται Συνάδελφοι με προβλήματα υγείας, Συνάδελφοι που για διαφόρους λόγους δεν κάνουν βάρδια, έτσι ώστε όλοι αυτοί και όχι μόνον να στελεχώσουν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και μάλιστα ΑΜΕΣΑ.
IV. Σε ότι αφορά το IV θέμα, τις παρενοχλήσεις Συναδέλφων – μελών, γνωστοποίησε ότι έρχεται το θέμα στο Δ.Σ, γιατί έχουμε γραπτή καταγγελία, από Συναδέλφισσα, Διοικητικό, που είναι στην διάθεσή σας, η οποία μας καταγγέλλει την εργασιακή παρενόχληση που δέχεται από μέλος της Διοίκησης, μια παρενόχληση που δυστυχώς την έχει φθάσει στα όρια της, στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι έχει φθάσει στο σημείο να στέλνει μέχρι και e-mail στο μέλος της Διοίκησης, όταν χρειάζεται να απουσιάσει για λίγο από το γραφείο της και να το πράττει αφού πάρει την σχετική άδεια, πάλι μέσω e-mail. Διαδικασίας μεσαίωνα…..
Πέρα απ΄ αυτό παράπονα έχω δεχθεί και από άλλη Διοικητική υπάλληλο, για συνεχείς ενοχλητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπό της, όπως και από τις Συναδέλφισσες της παθολογικής, για το έντονο και πιεστικό και με ανακριτικό στυλ ενδιαφέρον του για το ποίοι συνέταξαν την γνωστή τότε επιστολή τους και όχι για τά προβλήματα που τους οδήγησαν στην έκδοση αυτής, την περίοδο της διασποράς του ιού στον χώρο τους.
Αυτού του είδους τα παράπονα των μελών μας, που δεν είναι και τα μόνα, δεδομένου ότι αυτά είναι πάρα πολλά και δυστυχώς προφορικά. Παράπονα που σαφώς φανερώνουν μια ανυπόφορη στάση παρενόχλησης, για μια σειρά ζητήματα, που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεδομένου ότι όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα στον χώρο μας άκρως αρνητικό, που σαφώς θα πρέπει να πάρει τέλος και να υπάρξει εκείνος ο αναγκαίος και απαραίτητος αμφίδρομος σεβασμός.
Για όλα αυτά τα ζητήματα, εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρξει παράσταση- παρέμβαση στη Διοίκηση και μάλιστα την 8η του Μάρτη την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στα πλαίσια της Στάσης Εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία προτείνω να συμμετάσχουμε αναδεικνύοντας όλα αυτά και όχι μόνον, στην κατεύθυνση του φραγμού αυτών των πρακτικών και της ανάγκης του αλληλοσεβασμού όπως προαναφέρω. Να σταματήσουν όλα αυτά τα ζητήματα, απ΄ όπου κιάν αυτά προέρχονται και οποιασδήποτε σκοπιμότητας και αν εξυπηρετούν, δεδομένου ότι πιστεύω ότι δεν το επιβάλλουν ούτε οι συνθήκες δουλειάς, ούτε τίποτε άλλο, αλλά άλλοι παράγοντες που δεν έχουν θέση σ΄ αυτόν εδώ τον χώρο. Οι Συνάδελφοί μας έχουν προϊσταμένους και Διευθυντές που μπορούν να ελεχθούν για την δουλειά τους κλπ άλλα ζητήματα.
V. Σε ότι αφορά το V θέμα, τις εκδηλώσεις του Σωματείου, εκδηλώσεις που σ΄ αυτήν την φάση έχουν να κάνουν με την γνωστή και καθιερωμένη ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας αναφέρθηκε στα νέα σχετικά δεδομένα που προέκυψαν, σε όλα εκείνα τα μέτρα που λόγω πανδημίας μπαίνουν σε εφαρμογή την τσικνοπέμπτη, μέτρα που δυστυχώς δεν μας επιτρέπουν την διοργάνωση της γνωστής γιορτής μας, στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου.
Επίσης γνωστοποίησε ότι διερεύνησε κι άλλες περιπτώσεις, όπως η διαδικασία να στέλναμε σουβλάκια από εξωτερική ψησταριά σε όλους τους χώρους δουλειάς, αλλά και σ΄ αυτήν την κατεύθυνση υπήρξαν μέτρα και διαδικασίες που πραγματικά δεν αφήνουν περιθώρια εφαρμογής μιας τέτοιας οργανωμένης από το Σωματείο διαδικασίας και γι΄ αυτόν τον λόγο, είπε στα μέλη του Δ.Σ, θέλω και την δική σας άποψη για το τι πρέπει η τι ενδείκνυται να κάνουμε.
Στη συνέχεια
Αφού ακολούθησαν οι σχετικές ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις των παρατάξεων και μελών του Δ.Σ, όπου:
– ο Συνάδελφος Σουγλέρης, εκ μέρους της ΑΚΕ, ο οποίος σε ότι αφορά την επιτροπή ελέγχου των μέτρων, είπε ότι καλά έκανε η Διοίκηση που έβαλε αυτήν την επιτροπή. Για δε τις κάμερες είπε ότι εμείς είμαστε υπέρ των καμερών με τις νόμιμες διαδικασίες. Σε ότι αφορά την τσικνοπέμπτη ότι όντως δεν ενδείκνυται να κάνουμε κάτι, για δε τις καταγγελίες για τις συμπεριφορές μελών της Διοίκησης αρκέστηκε να ψέξει την καταγγέλλουσα συναδέλφισσα.
– οι δε εκπρόσωποι της Ε.Σ.Υ εξέφρασαν την αντίθεση της στην λειτουργία της επιτροπής ελέγχου, η οποία όπως είπαν προσβάλλει την νοημοσύνη των συναδέλφων μας και για την οποία ζήτησαν την κατάργηση της. Εξέφρασαν την αντίθεση τους στην εγκατάσταση των καμερών που αντίκεινται στα προσωπικά δεδομένα των συναδέλφων μας. Ζήτησαν παράσταση διαμαρτυρίας για τις καταγγελλόμενες συμπεριφορές των Διοικούντων και για το υπηρεσιακό, για δε την τσικνοπέμπτη ότι όντως δεν ενδείκνυται να κάνουμε κάτι.
Και βεβαίως αφού ακολούθησε η σχετική και απαραίτητη διαλογική συζήτηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
1. Συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ την ΔΕΥΤΕΡΑ 8/3/21, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ, αναδεικνύοντας όλα όσα οι Συναδέλφισσες γυναίκες αντιμετωπίζουν στο χώρο δουλειάς μας.
2. Σε ότι αφορά το Ι θέμα κατά πλειοψηφία:
α). Την αντίθεση του στην επιτροπή ελέγχου των μέτρων προστασίας, της οποίας ζητάμε ΑΜΕΣΑ την κατάργηση της. Έλεγχο ναι αλλά από τους αρμόδιους.
β). Την αντίθεση του στην εγκατάσταση των καμερών στον περιβάλλοντα χώρο, όπου ζητάμε την εφαρμογή των σχετικών ολοκληρωμένων προτάσεων μας. Παρέμβαση στην περίπτωση εγκατάστασης, εάν και εφόσον δεν μας δοθούν σαφή και συγκεκριμένα πλαίσια λειτουργίας.
γ). Ριζικά αντίθετοι με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της Ασφάλειας στο προσωπικό, στους Συναδέλφους στις κλινικές. Περιορισμό της λειτουργίας της στα πλαίσια των καθηκόντων τους.
3. Έγγραφο και παράσταση διαμαρτυρίας για τα ζητήματα των συμπεριφορών και της παρενόχλησης των Συναδέλφων μας.
4. Κάλυψη των αναγκών των τακτικών ιατρείων ως η εισήγηση. Πρόσληψη νέου ικανού αριθμού νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμων για την κάλυψη των αναγκών μας. Έως ότου γίνει αυτό κάλυψη των αναγκών covid με το νεώτερο προσωπικό που θα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
5. Την αντίθεση μας στην διάλυση του λειτουργικού ιστού του νοσοκομείου μας, για τις ανάγκες covid, ανάγκες-κλίνες που προτείνουμε να αναζητηθούν μέσα από την επίταξη του ιδιωτικού τομέα και την επαναλειτουργία του ΝΝΘώρακος.
6. Πανό διαμαρτυρίας για τα κτιριακά μας, την αναγκαιότητα της νέας πτέρυγας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
7. Άμεσα εφ όλης της ύλης συνάντηση με την Διοίκηση και τον Διοικητή της 6ης Υ.Πε. Παράσταση διαμαρτυρίας με σχετική κινητοποίηση για Υπηρεσιακό και συμπεριφορές μελών της Διοίκησης.
Δ.Σ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ¨ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨