Αίγιο: Λαϊκή αγορά- Ποια μέτρα και ποιες αποστάσεις;

Διαμαρτυρίες εμπόρων αλλά και καταναλωτών που πήγαν χθες να ψωνίσουν στη Λαϊκή Αγορά του Αιγίου, προκάλεσε η εικόνα που έδειχναν πωλητές, κόντρα στα ισχύοντα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, εν τη απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, ιδιαιτέρως αισθητής, που τους καθιστούν «υπόλογους» για ότι αρνητικό προκύψει σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά και θεσμικά στο πρίσμα του αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Στον χώρο διεξαγωγής του άλλοτε σαββατιάτικου παζαριού, παρατηρήθηκε έλλειψη αποστάσεων 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο, αλλά και νόμιμη μεν πώληση βιομηχανικών προϊόντων από ρομά χωρίς όμως κανένα μέτρο υγιεινής , δηλαδή μάσκες, γάντια και υγρό αντισηπτικό.
Η κατάσταση σχολιάστηκε δυσμενώς από τον κόσμο του λιανεμπορίου της πόλης, που σε περίοδο με κλειστά μαγαζιά, η Λαϊκή διέθετε κανονικά προς πώληση από κασετόφωνα, πιάτα, ποτήρια, ρούχα, παπούτσια, αρώματα, παπλώματα έως εσώρουχα.

 

«Δεν υπήρχε κανείς να κάνει έλεγχο ή κάποιος θεσμικός της αγοράς ή του δήμου να ενημερώσει την εισαγγελέα. Πού ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να τηρήσει σαφέστατους κανόνες για τον κορονοϊό; Πού ήταν η Δημοτική Αστυνομία να επέμβει και όχι να παρακολουθεί αυτή την κατάσταση εξ’ αποστάσεως; Πού είναι ο εμπορικός μας σύλλογος, με κλειστά καταστήματα να μην επιτρέψει τέτοιες παρατυπίες; Οι αρμόδιοι να παρέμβουν και να μην επιδεικνύουν προκλητική ανοχή» λέει στην «Π» η τ. γραμματέας των εμπόρων της Αιγιάλειας Ντία Παναγοπούλου, που δεν πίστευε στα μάτια της -μαζί με πολλούς άλλους- με την όλη κατάσταση στην οδό Νικ. Σολιώτη.
Πολλοί πάντως είναι και αυτοί που διακρίνουν τακτική «δύο μέτρα και δύο σταθμά», παρά την προσπάθεια της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου να σταματήσει την πώληση βιομηχανικών αγαθών στις Λαϊκές, χωρίς αποδοχή από την κυβέρνηση και ενώ ο τοπικός εμπορικός κόσμος έχει διαμαρτυρηθεί παραδίδοντας ακόμα και τα κλειδιά των επιχειρήσεών του, δίχως να συγκινηθεί κανένας κρατικός παράγοντας.

 

Ο Δήμος και η Αστυνομία
Ο Δήμος Αιγιάλειας, σχετικά με την Λαϊκή Αγορά του Αιγίου και μετά την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Αχαΐας έχει επιβάλλει – μέχρι την παύση των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού- όρους όπως η συμμετοχή του 50% των πωλητών (αραγωγοί και επαγγελματίες) με αυτούς να’ ναι υπόχρεοι σε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και των καταναλωτών (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες και απόσταση από τους καταναλωτές 2 μέτρα). Επίσης, οι πωλητές θα πρέπει να στήνουν τους πάγκους τους αυστηρά στα 4 μέτρα, από τις θέσεις που τους έχουν αποδοθεί και η απόσταση μεταξύ πάγκων στα 5μ. με ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα. Κατά τα λοιπά η Λαϊκή επρόκειτο να λειτουργήσει με την καθοδήγηση υπαλλήλων του Δήμου και τον έλεγχο από τη Δημοτική Αστυνομία και το Αστυνομικό Τμήμα!

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr