NBG Securities: Στον δρόμο της ανάκαμψης ελληνική οικονομία και χρηματιστήριο

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Αν και οι πιέσεις στην οικονομία και το χρηματιστήριο από την πανδημία παραμένουν ισχυρές στις αρχές του έτους,  ωστόσο υπάρχουν πολλοί θετικοί καταλύτες που στηρίζουν τον δρόμο της ανάκαμψης, σημειώνει η NBG Securities. Σε αυτούς τοποθετεί τη στήριξη της ΕΚΤ, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους, το Ταμείο Ανάκαμψης και την ισχυρή δημοσιονομική στήριξη.

Η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, “χτυπήθηκε” έντονα από την πανδημία Covid-19 που οδήγησε σε άνευ προηγουμένου περιοριστικά μέτρα, πρώτα τον Μάρτιο και στη συνέχεια πάλι τον Νοέμβριο, τα οποία και παραμένουν σε ισχύ ακόμη και σήμερα, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Η ελληνική οικονομία επλήγη σοβαρά, με τις εκτιμήσεις της ύφεσης να κυμαίνονται μεταξύ του 10,0% (Κομισιόν, ΤτΕ) και 10,5% (ΥΠΟΙΚ) του ΑΕΠ το 2020. Ο τουρισμός ήταν ο τομέας που επηρεάστηκε περισσότερο, με μείωση κατά 68,4% στις τουριστικές ροές και μείωση κατά 77,0% των τουριστικών εσόδων το 2020. Οι κλάδοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και της φιλοξενίας επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά, με τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να πλήττονται από τη μείωση των μεταφορών λόγω των lockdown και τη φιλοξενία να κλείνει για περίπου 5 μήνες και να κινείται με περιορισμούς για σχεδόν 10 μήνες.

Ωστόσο, όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, ένα σημαντικό οικονομικό ριμπάουντ συνεχίζει να αναμένεται το 2021. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΤτΕ αναμένουν ανάκαμψη φέτος, με το ΑΕΠ να ενισχύεται σε επίπεδα κάτω του 5%. Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα περιορισμού, ότι τα τρέχοντα μέτρα θα αρθούν σύντομα και ότι οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν σε περιορισμό της πανδημίας. Πάντως, τονίζει η NBG Securities, οι περιορισμοί έχουν διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν και οι εμβολιασμοί κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι είχε προγραμματιστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο βασικό σενάριό της η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο όγκος συναλλαγών θα παραμείνει μέτριος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τον ημερήσιο μέσο όγκο να κινείται στα  65-70 εκατ. ευρώ. Τα θετικά νέα στο μέτωπο της πανδημίας, η χαλάρωση των περιορισμών ή / και η αποφυγή ενός νέου κύκλου αυστηρού lockdown μέτρων θα ενισχύσουν τις προσδοκίες και θα υποστηρίξουν τη δραστηριότητα των συναλλαγών. Με την οικονομική ανάκαμψη να αναμένεται να ξεκινήσει από το β’ τρίμηνο του έτους, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές αν και η μεταβλητότητα στο Χ.Α δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κίνδυνοι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτελούν κατά την NBG η αργή μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα  η οποία θα αποθαρρύνει την όρεξη των επενδυτών για υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και αναταραχές στις ξένες αγορές.

Στα Top-Picks της χρηματιστηριακής για το σύνολο του 2021 περιλαμβάνονται ο ΟΤΕ (τιμή-στόχος 15,30 ευρώ, περιθώριο ανόδου 26%), ο ΟΠΑΠ (τιμή-στόχος 14,20 ευρώ, περιθώριο ανόδου 37%), η Τιτάν (τιμή-στόχος 17,20 ευρώ, 22% περιθώριο ανόδου), η Μυτιληναίος (τιμή-στόχος 15,80 ευρώ, δυνητική άνοδος 28%) και η Jumbo (τιμή-στόχος 19,80 ευρώ, περιθώριο ανόδου 52%).

Αναμένει ότι ο μη-χρηματοοικονομικός κλάδος θα επωφεληθεί από τη χαλάρωση των περιορισμών και οι νικητές της κρίσης θα υπεραποδώσουν.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τονίζει πως η πορεία τους συνδέεται στενά με το μακροοικονομικό περιβάλλον  ενώ ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με αυξημένους κίνδυνους εκτέλεσης από την αύξηση των NPEs.