Η Γερμανία επιβεβαιώνει εμμέσως την περικοπή των παραδόσεων εμβολίων από την AstraZeneca το β’ τρίμηνο

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι αναμένεται να λάβει 16 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού που έχει αναπτύξει η AstraZeneca κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις αναφορές ότι η φαρμακοβιομηχανία θα παραδώσει στην ΕΕ κατά το ανωτέρω διάστημα λιγότερες από τις μισές δόσεις εμβολίου που προέβλεπε η συμφωνία της με την Ένωση.

Σύμφωνα με τη σύμβαση ΕΕ – AstraZeneca που έχει διαρρεύσει, η φαρμακοβιομηχανία επρόκειτο να παραδώσει στη Γερμανία περίπου διπλάσιο αριθμό των ανωτέρω δόσεων κατά το β΄ τρίμηνο του έτους.

Το Reuters μετέδωσε την Τρίτη ότι ο όγκος των παραδόσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση το β΄ τρίμηνο αναμένεται κυμανθεί στο ήμισυ του αριθμού που προβλέπει η σύμβαση της AstraZeneca.

Οι 16 εκατ. δόσεις που πρόκειται να λάβει στο διάστημα αυτό η Γερμανία ευθυγραμμίζονται με την ενδεχόμενη αυτή μείωση από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η χώρα αναμενόταν να λάβει περίπου 34 εκατ. δόσεις από τα συνολικά 180 εκατ. δόσεις που συμφώνησε να προμηθεύσει στην ΕΕ η AstraZeneca, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Υγείας που είδε το Reuters αλλά και με τη σύμβαση AstraZeneca και ΕΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με το εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, η Γερμανία αναμένεται να λάβει 33,8 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca το γ’ τρίμηνο, δηλαδή μετά τη λήξη του χρονοδιαγράμματος ​​από το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στη σύμβαση με την ΕΕ, η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση των πρώτων παραδόσεων έως τα τέλη Ιουνίου.

Συνολικά, η Γερμανία αναμένει από την AstraZeneca 56,3 εκατ. δόσεις βάσει της σύμβασης της ΕΕ, ήτοι το 18,7% των 300 εκατ. δόσεων που προβλέπει να παραλάβει η ΕΕ.