Στις 800 μονάδες “βαλτώνει” το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σε αρνητικά εδάφη διολισθαίνει σταδιακά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να διατηρήσει την ανοδική αντίδραση των πρώτων ωρών, την ώρα που η έλλειψη καταλυτών δυσκολεύει τους αγοραστές να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και ρίσκο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,26% στις 800,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.908,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,40% στις 483,77 μονάδες.

Στις 800 μονάδες "βαλτώνει" το Χρηματιστήριο

Η αγορά επί δύο ημέρες αναλώνεται στο να επιβεβαιώσει τις 800 μονάδες, αλλά χωρίς να έχει διαθέσεις να προχωρήσει στα επίπεδα που είχε πριν τη διόρθωση. Η επιφυλακτικότητα των αγοραστών είναι έκδηλη, ενώ και στο άλλο στρατόπεδο, εκείνο των πωλητών, μεγάλες κινήσεις δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.

Η γενική αίσθηση των εγχώριων αναλυτών είναι ότι η αγορά έχει βρεθεί σε μια περίοδο που στερείται εξελίξεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες. Επομένως η αναμονή και κατ΄ επέκταση η πλάγια κίνηση έχει κερδίσει έδαφος, έως ότου εκδηλωθεί το μείγμα των εξελίξεων εκείνων που θα δώσει τα σήματα. Είτε για υψηλότερα επίπεδα, είτε για χαμηλότερα.

Οι καταλύτες βέβαια του επόμενου διαστήματος είναι λίγο έως πολύ γνωστοί, εντούτοις ο άγνωστος “x” που καθορίζει τις επενδυτικές στρατηγικές πλέον είναι ο χρονικός ορίζοντας του ανοίγματος της οικονομίας. Άλλωστε, μετά από την αρχική ευφορία του εμβολίου, ήρθε ο προβληματισμός για τον χρόνο που χρειάζεται να αποκτήσει ο πληθυσμός ανοσία έναντι της Covid 19. Και καθώς ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς, ο ορίζοντας της επαναφοράς στην κανονικότητα μετατίθεται για… αργότερα.

Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα, ένα σενάριο αργής επιστροφής στην κανονικότητα σημαίνει ότι ο υφεσιακός κύκλος θα επιμηκυνθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα, τις επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες. Αυτός είναι και ο βασικός προβληματισμός των επενδυτών, οι οποίοι προτιμούν να μην αναλάβουν επί της παρούσης κάποιο περαιτέρω ρίσκο στις τοποθετήσεις τους.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η πλειονότητα των τίτλων βρίσκεται σε αρνητικά εδάφη, με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο -2,62% και τις Βιοχάλκο, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Πειραιώς προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις με κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Aegean, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Titan και ΟΠΑΠ.