Με κέρδη ξανά στη ζώνη των 790 μονάδων το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μακριά από τα υψηλά ημέρας, αλλά με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκοντας σημαντικά στηρίγματα από την πλειονότητα των τίτλων του επανήλθε στη ζώνη των 790 μονάδων, αν και έδειξε ότι εκείνη των 800 μονάδων θα απαιτήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την κατακτήσει.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15% στις 788,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 783,77 μονάδων (+0,61%) και 802,27 μονάδων (+2,98%). Ο τζίρος ανήλθε στα 117,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 57 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια.

Με κέρδη ξανά στη ζώνη των 790 μονάδων το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,11%, στις 1.885,61 μονάδες, ενώ στο +1,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.070,87 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,09% στις 503,60 μονάδες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που το χρηματιστήριο επιχειρεί να διαπεράσει την αντίσταση των 800 μονάδων, χωρίς αποτέλεσμα. Αν και σήμερα έδειξε να είχε τις δυνάμεις να το κάνει, η “επίσκεψη” στις 802 μονάδες προκάλεσε τους πωλητές, οι οποίοι στέρησαν τη διάσπαση των επιπέδων.

Η νευρικότητα στα επίπεδα αυτά σχετίζεται και με τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει η αγορά τις τελευταίες επτά εβδομάδες, καλύπτοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα εύρος που είχε να δει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η διαχείριση των μεγάλων αυτών κερδών, σε συνδυασμό με τους όποιους εγκλωβισμένους υπήρχαν, καθιστά αναγκαία την αφομοίωση των επιπέδων, όπως και την αποφόρτιση των ταλαντωτών.

Πέραν όμως του ράλι ανόδου των τελευταίων εβδομάδων, ασφαλώς αυτό το οποίο ξεκίνησε από το Νοέμβριο δεν πρόκειται να συνεχιστεί εσαεί, και το νέο 12μηνο η αγορά θα πρέπει να διαχειριστεί τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η πανδημία. Οι εκτιμήσεις είναι κάτι παραπάνω από θετικές, με την αγορά να προεξοφλεί την άνευ προηγουμένου στήριξη που θα λάβει, μεταξύ άλλων, και η Ελλάδα. Όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί μια οικονομία που σημείωσε διψήφια (όπως όλα δείχνουν) ύφεση φέτος, την ώρα μάλιστα που η ανάκαμψη από τη δεκαετή κρίση βρισκόταν ακόμη στα αρχικά στάδια.

Σε αυτό το μέτωπο μπορεί να βοηθήσουν τα σχόλια της πλειονότητας των ξένων αναλυτών που τοποθετούν την Ελλάδα μεταξύ των πλέον ωφελημένων τόσο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και από τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Άλλωστε, αυτό που έχει τονιστεί πολλάκις και από εγχώριους χρηματιστηριακούς αναλυτές είναι ότι παρά την κρίση που έφερε η πανδημία στη χώρα, η στήριξη από τις ευρωπαϊκές αρχές είναι τελείως διαφορετική από αυτό που βίωσε η χώρα κατά τη δεκαετή δημοσιονομική της κρίση.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι διοικήσεις των εισηγμένων που τοποθετούνται στρατηγικά με βάση τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η ρευστότητα στην οικονομία από τις πράξεις της ΕΚΤ θα παραμείνει αυξημένη. Αυτή η εξίσωση είναι ιδανική για μια ταχεία ανάκαμψη, σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, με την αγορά να μην μπορεί να το παραβλέψει στις τοποθετήσεις της.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ ξεχώρισε με το +7,77%, με την Πειραιώς και την Εθνική να ακολουθούν με +4,30% και +4,03% αντίστοιχα. Η Alpha Bank περιόρισε στο τέλος στο +3,51%, ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 3,11%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Λάμδα και Coca Cola.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Φουρλής. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, με τη Βιοχάλκο και τη Eurobank να κλείνουν στο -1,08% και -1,10% αντίστοιχα. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με απώλειες 3,75%.