Β. Παπαευαγγέλου: Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων στις γιορτές

Την ύφεση των επιδημιολογικών δεικτών και τον περιορισμό της μετάδοσης, παρά τις αρχικές προβλέψεις των λοιμωξιολόγων για μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων και της διασποράς από την εορταστική περίοδο, ανακοίνωσε στην αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, ο μέσος αριθμός των κρουσμάτων ανά ημέρα είναι στα 650 και παρά το γεγονός πως αποδείχτηκε πως είναι δύσκολο να συμπιεστεί η πανδημία, καταγράφεται μείωση των δεικτών. Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική υπολογίζονται σε 2.500, ο δείκτης μετάδοσης είναι στο 0,91, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι  1.700, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα την εβδομάδα ήταν 130 και η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 55%.

“Ίσως να μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα” είπε η κ. Παπαευαγγέλου. “Δεν είδαμε αύξηση των κρουσμάτων από την περίοδο των εορτών και δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις. Η αύξηση στην Αττική είναι ηπιότερη από ότι αναμενόταν” συμπλήρωσε. Υπογράμμισε πως παρατηρήθηκε συμμόρφωση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ πλέον επανέρχεται η σημασία της ατομικής ευθύνης.

“Ανησυχούμε για την αύξηση των κρουσμάτων λόγω του καιρού” επεσήμανε όμως, συμπληρώνοντας πως οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη και η εμβολιαστική διαδικασία.

Τόνισε δε πως η επιτροπή αναζητά λύσεις για να λειτουργήσει η οικονομία και πως δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε συνεχές lockdown.

Τη σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στα νοσοκομεία αν και με αργό ρυθμό επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε είναι βελτιωμένη η εικόνα στα νοσοκομεία και καταγράφεται πτώση 15% την τελευταία εβδομάδα στις ΜΕΘ. Παρατηρείται ακόμη βελτιωμένη ηλικιακή κατανομή και λιγότερες διαγνώσεις για τους άνω τους 65. “Μπορούμε να επαναλειτουργήσουμε κοινωνικούς τομείς και τομείς της αγοράς” είπε.