Β. Παπαευαγγέλου: Ανησυχούμε πολύ στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

“Ανησυχούμε πολύ” ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις τον ειδικών και υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων τις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε, την εβδομάδα που πέρασε καταγράφεται περαιτέρω μείωση των νέων κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, παρά το γεγονός πως στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη διαπιστώνεται άνοδο των κρουσμάτων.

Για πρώτη φορά μάλιστα, οι εξερχόμενοι από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι περισσότεροι από τους ασθενείς που διασωληνώθηκαν. Την ίδια ώρα αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των θανάτων.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ο λόγος που καθυστερήσαμε να δούμε τα αποτελέσματα του lockdown ήταν η εξαιρετικά υψηλή η διασπορά στην κοινότητα.

Μειώθηκε ο δείκτης αναπαραγωγής, όμως ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές και μπορεί να δούμε αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο ΕΣΥ. Ανησηχούμε πολύ γιατί εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γεμίσουν τα νοσοκομεία οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη” σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασε τη διαδικτυακή πλατφόρμα ελέγχου του κορονοϊού στην κοινότητα, που θα είναι ενεργή από τη Δευτέρα και στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να εκδηλώνουν τα ενδιαφέρον τους για την πραγματοποίηση τεστ για επιδημιολογικούς λόγους.

Β. Κουρλιμπίνη