Τρίτη ημέρα ανόδου για τις ευρωαγορές – Πάνω από τις 14.000 έκλεισε ο DAX

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του έτους οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει μάλιστα την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών.

Την επενδυτική διάθεση τροφοδότησε σήμερα η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η εξασφάλιση από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ του ελέγχου και της Γερουσίας, πέραν της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση του εκλεγέντα προέδρου Τζο Μπάιντεν μόλις αναλάβει τον Λευκό Οίκο να περάσει άμεσα ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs το πακέτο τόνωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 750 δισ. δολάρια με τα 300 δισ. δολάρια να είναι με τη μορφή επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Περαιτέρω ώθηση στο στο επενδυτικό κλίμα έδωσε και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα θα διεξαχθεί ομαλά. Η δήλωση αυτή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μετά τα θλιβερά και πρωτοφανή επεισόδια της Τετάρτης, όταν οι οπαδοί του εισήλθαν με τη βία στο Καπιτώλιο, διακόπτοντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλής για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων των εκλογών του Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με άνοδο 0,66% στις 411,18 μονάδες, ολοκληρώνοντας την καλύτερη εβδομάδα του σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών, με κέρδη της τάξης του 3% σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Στους επιμέρους κλάδους, των κερδών ηγήθηκε ο κλάδος της τεχνολογίας που ενισχύθηκε κατά 2,4%, ενώ “βαρίδι” για τον δείκτη αποτέλεσε ο κλάδος των αυτοκινήτων, που υποχώρησε κατά 0,6%.

Με νέο ρεκόρ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο γερμανικός δείκτης DAX, που έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 14.049,53 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε στις 5.706,88 μονάδες, με άνοδο 0,65%. Κέρδη 0,24% σημείωσε στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100, κλείνοντας στις 6.873,26 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,21% και έκλεισε στις 22.793,94 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 0,26% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 8.407,70 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Νοέμβριο με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο, σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,4%, σύμφωνα με τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία της Destatis.