Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα από την προηγούμενη εβδομάδα έχασε την ορμή του, αμβλύνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,84% στις 412,44 μονάδες, εμφανίζοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τον περασμένο Νοέμβριο και τερματίζοντας ένα διήμερο πτωτικό σερί.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,64% στις 14.012,82 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,57% στις 5.792,79 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,62% στις 6.588,53 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 1,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,9%.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολαρίων του προέδρου Μπάιντεν για την ανακούφιση έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Πλέον η συζήτηση του σχεδίου μεταφέρεται στη Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου.

Θετικές εξελίξεις υπήρξαν και από το “μέτωπο” των εμβολίων. Μέσα στο σαββατοκύριακο, και μετά την έγκριση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέστησαν ομόφωνα τη χρήση του σκευάσματος για όλους τους πολίτες 18 ετών και άνω. Η πρώτη παρτίδα εμβολίων της J&J αναμένεται να αρχίσει να διανέμεται άμεσα στις ΗΠΑ, ενώ στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για την έγκριση του ίδιου εμβολίου για τον χώρο των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης συνέχισε να ανακάμπτει το Φεβρουάριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό τριών ετών.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 57,9 μονάδες από 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit.