Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές με φόντο το συμπόσιο του Jackson Hole

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί πριν τις ομιλίες των αξιωματούχων της αμερικανικής Federal Reserve στο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole των ΗΠΑ,

Το συμπόσιο ξεκίνησε σήμερα, με την κρίσιμη ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να είναι προγραμματισμένη για αύριο. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ να ανακοινώσει αύριο το χρονοδιάγραμμα για τον σταδιακό περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση της τράπεζας από τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές που υιοθέτησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Η ταχύτατη ενίσχυση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχει υποχρεώσει εξάλλου πολλές κεντρικές τράπεζες να επανεξετάσουν την πολιτική τους, με την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας να προχωρά σήμερα στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίων σε ανεπτυγμένη οικονομία κατά την περίοδο της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Dallas Federal Reserve, Robert Kaplan, δήλωσε ότι μετά από εξέταση του αντίκτυπου της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, θέλει η FED να προχωρήσει με την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Πίσω στην Ευρώπη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού είναι πιθανό να περιοριστεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η οποία παραμένει σε πορεία για μια ισχυρή ανάκαμψη έως το 2022.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,32% στις 470,34 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να ηγείται των απωλειών με πτώση 1,5%. Παράλληλα, ο έτερον πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 0,27% στις 6.666,03 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,42% στις 15.793,62 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 διολίσθησε 0,16% στις 6.666,03 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 7.126,4 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,75% στις 25.864,50 μονάδες, και ο ισπανικός IBEX-35 έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 8.892,70 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Deutsche Bank χάνει 2,4% μετά από δημοσίευμα ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα στην DWS Group, τη θυγατρική της γερμανικής τράπεζας στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 7,6% υποχώρησε τον Ιούλιο του 2021 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη, από 8,3% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε στο 4,2% τον Ιούλιο από 4,0% τον Ιούνιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα διαμορφώθηκε στο 1,7% τον Ιούλιο από 1,8% τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να αποδυναμωθεί τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και του πληθωρισμού, επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση των νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK βλέπει μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των νοικοκυριών στις -1,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 0,4 μονάδες τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στις -0,8 μονάδες.