Έκανε το… 10 στα 10 ανόδου το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Το… 10 στα 10 έγινε στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα όχι μόνο κατάφερε να συνεχίσει το ανοδικό του σερί, αλλά και να “μαζέψει” τις πρωινές του πιέσεις από την κατοχύρωση κερδών, μαγνητίζοντας εκ νέου τη ρευστότητα που εξασφαλίστηκε από τις μικροδιορθώσεις τίτλων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 766,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 752,81 μονάδων (-0,88%) και 766,84 μονάδες (+0,97%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια.

Έκανε το... 10 στα 10 ανόδου το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,22%, στις 1.834,49 μονάδες, ενώ στο -0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.033,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 445,44 μονάδες.

Δύο πρόσωπα είχε σήμερα το ΧΑ… ένα αρνητικό από την έναρξη έως και τις 13:00 περίπου και ένα θετικό από τις 14:30 έως τη λήξη. Και το αποτέλεσμα ήταν το “10 στα 10” και το μήνυμα ότι η αγορά μπορεί να διαχειριστεί τις πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, χωρίς να χάσει τα μετά από σχεδόν εννέα μήνα κεκτημένα της.

Πράγματι, ενώ από την αρχή η συνεδρίαση έδειχνε να αναλώνεται σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε εισήλθε εκ νέου στο ταμπλό, τροφοδοτώντας την προσέγγιση της αντίστασης των 765 – 770 μονάδων. Και αυτό έγινε χωρίς τη συμβολή του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος δεν έδειξε ότι διαθέτει τις δυνάμεις για την αναμέτρηση της αντίστασης των 455-460 μονάδων.

Πέραν όμως των παραπάνω κινήσεων, η αγορά παρακολουθεί το θρίλερ επί ευρωπαϊκού εδάφους για να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει οι Ουγγαρία και Πολωνία στο μέτωπο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αγορά βλέπει την Ευρώπη να αναζητά τρόπους να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Ταμείου, από το οποίο η Ελλάδα θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους με 32 δισ. ευρώ. Και αν συμβεί αυτό τότε η μεγάλη στήριξη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει μια στιγμή που θα είναι αναγκαία για την ισχυροποίηση της ανάκαμψης του νέου έτους, εάν μάλιστα συνδυαστούν αυτές οι εξελίξεις και την έναρξη του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού.

Επίσης, πέραν της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει και τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και όπως σημειώνει η Capital Economics, η οποία βλέπει και περαιτέρω αποκλίμακωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, όταν οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για μία ευρεία οικονομική ανάκαμψη, τόσο οι τιμές των μετοχών όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να αυξάνονται. Αυτή τη φορά όμως, οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη διατήρηση της στήριξής της είναι μεγάλες, τροφοδοτώντας το ράλι και στα ελληνικά assets.

Έτσι, μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και τα μορατόρια στην πληρωμή δανείων να συνεχίζονται μέχρι τον Μάρτιο του 2021, αλλά αυτοί που τοποθετούνται αυτήν την περίοδο στο ΧΑ βλέπουν συνολικά το επόμενο δωδεκάμηνο. Και μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021, η οικονομία θα έχει μπει για τα καλά σε φάση ανάκαμψης, προοιωνίζοντας και το ισχυρό αποτύπωμα του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 5,84%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με +4,58%, τη Βιοχάλκο με +3,08% και την ΕΧΑΕ με +2,97%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΤΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Aegean, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Σαράντης.

Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, με τις Jumbo και ΟΛΠ να ακολουθούν με μικρές απώλειες. Άνω του -1% έκλεισαν οι Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Ελλάκτωρ να ολοκληρώνει στο -3,73%, μετά και τις εξελίξεις στον όμιλο και ολλανδικό fund Reggeborgh.