Περιορίζεται η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σημαντικά έχουν περιοριστεί τα κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ναι μεν στηρίζεται στη σημαντική συμβολή του τραπεζικού κλάδου, αλλά επιτρέπει τις μικροδιορθώσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,46% στις 821,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 53 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.976,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,58% στις 522,88 μονάδες.

Περιορίζεται η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Αν και νωρίτερα ο γενικός δείκτης “επισκέφτηκε” τα υψηλά των 827 μονάδων της 7ης Ιανουαρίου, δεν κατάφερε να τις διακρατήσει, αλλά καταφέρνει να κρατήσει τον ανοδικό του ρυθμό. Και βασικός πυλώνας σε αυτό είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σήμερα γυρνά σε θετικά εδάφη το 2021, αφήνοντας πίσω τη μεγάλη διόρθωση του Ιανουαρίου.

Ο κλάδος τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει έντονη δραστηριότητα, με τις τιτλοποιήσεις και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θετικά λειτουργεί στην αγορά και η μείωση των short θέσεων στην Πειραιώς και στη Eurobank από το fund Lansdowne. Το fund μείωσε στις 14 Ιανουαρίου τη θέση του στην Πειραιώς, στο 1,17%, από 2,23%, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου 2021 το fund περιόρισε τη short θέση στη Eurobank στο 0,80% από 0,90%. Επίσης, το Lansdowne μείωσε τη short θέση του στη ΔΕΗ, στο 1,36%, από 1,47%.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των τραπεζικών μετοχών έχει θέσει τις τελευταίες ημέρες σε δεύτερο πλάνο τίτλους που είχαν στηρίξει την αγορά το προηγούμενο διάστημα. Και μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να είναι αυξημένη, γεγονός που κρίνεται θετικά από τους εγχώριους αναλυτές, εντούτοις το ήμισυ του όγκου της αγοράς έχει διακινηθεί από την Alpha Bank και τη Eurobank (κάτι που συνέβη και χτες), επιβεβαιώνοντας ότι οι κινήσεις σε άλλους τίτλους έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Όπως επισημαίνουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, η αγορά θα δώσει το πρώτο τεστ της βιωσιμότητας του ανοδικού μομέντουμ μόλις οι ανάγκες κεφαλαίων για την κάλυψη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (Aegean, Τράπεζα Πειραιώς) και ομολογιακών εκδόσεων (Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank) εμφανιστούν. Εάν “ανακυκλωθούν” κεφάλαια, τότε η αδυναμία του ΧΑ θα διαδεχτεί την τρέχουσα θετική συγκυρία. Σε διαφορετική περίπτωση και στο βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις, η περιοχή στις 840 μονάδες συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το Γενικό Δείκτη.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 5,7%, με την Εθνική να είναι στο +4,37%, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Alpha Bank, Φουρλή, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Coca Cola, ΕΧΑΕ και Titan.

Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Aegean και Σαράντης, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Λάμδα και Eurobank. Η ΓΕΚ Τέρνα χάνει 2,12%, ενώ Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή δεν έχουν μεταβολή.