Ήπιες απώλειες και μοιρασμένο ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων ισορρόπησε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε υπό την πίεση αρκετών τίτλων του, κατάφερε να υψώσει άμυνες και να διατηρήσει τα επίπεδα των 790 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 790,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 786,96 μονάδων (-0,77%) και 798,39 μονάδες (+0,77%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια.

Ήπιες απώλειες και μοιρασμένο ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,42%, στις 1.891,96 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.076,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 512,41 μονάδες.

Νευρικότητα, μεταβλητότητα και χαμηλή ροή συναλλαγών ήταν η εικόνα της αγοράς σήμερα, η οποία αν και δέχτηκε σημαντικές πιέσεις, ειδικά στον τραπεζικό της κλάδο, κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 790 μονάδων, στα οποία έχει “σταθεί” για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Βέβαια, αυτές οι “στάσεις” κρίνονται απαραίτητες, μετά από το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, με την αγορά να επιτρέπει χωρίς ιδιαίτερο κόστος την εσωτερική διόρθωση των τίτλων του.

Ο γενικός δείκτης με την άνοδο του Δεκεμβρίου έχει ξεπεράσει το 61,8% της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαρτίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες μέσα στο 2021 να δει εκ νέου τις 950 μονάδες και να επιχειρήσει εφόσον οι συνθήκες ρευστότητας το επιτρέπουν την υπέρβαση των 1.000 μονάδων. Όπως αναφέρει και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, οι 1.000 μονάδες δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό όριο, είναι απλώς ένα στρογγυλό νούμερο το οποίο έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία. Επομένως οι προκλήσεις των βασικών αντιστάσεων βρίσκονται στις 950 μονάδες όπου και ολοκληρώνεται ο σχηματισμός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αγορά έχει ανατρέψει τις θετικές προσδοκίες που έθρεψαν κατά το πρόσφατο ράλι ανόδου. Τεχνικά όμως χρειάζεται να κάνει κάποιες στάσεις πριν επιχειρήσει την επαναφορά σε επίπεδα που άρχισε το έτος και χάθηκαν εν τη ριπή της πανδημίας. Άλλωστε, η επόμενη χρονιά αναμένεται να λάβει χώρα η ανάκαμψη από αυτό που βίωσε ο κόσμος φέτος, αν και το εύρος της εξαρτάται ακόμη από την πορεία της πανδημίας.

Μάλιστα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να μείνει στα ραντάρ των επενδυτών, με τη Citigroup να εκτιμά ότι θα ηγηθεί των αναβαθμίσεων των οίκων, λόγω της στήριξης από την ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα ξεχώρισε και φέτος καθώς εν μέσω πανδημίας είδε την αναβάθμιση του rating της τη στιγμή που οι κινήσεις των οίκων γενικότερα ήταν αρνητικές για τις περισσότερες χώρες.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το -3,25% της Πειραιώς, αλλά και το -2,96% της Βιοχάλκο επηρέασαν περισσότερο τον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΟΠΑΠ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Jumbo και Titan. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Μυτιληναίος και Aegean.

Στον αντίποδα, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ και Coca Cola “έβαλαν πλάτη” με τα άνω του 1% κέρδη τους, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι ΟΛΠ, Φουρλής, Motor Oil και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια.