Επίδοση-ρεκόρ τον Νοέμβριο για τις ευρωαγορές

advertisement

Τη καλύτερη μηνιαία επίδοση στην ιστορία τους κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τον Νοέμβριο, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων για τον κορονοϊό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 0,6%, αλλά από τις αρχές του μήνα έκανε “άλμα” άνω του 14%, απολαμβάνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από την αρχή καταγραφής των στοιχείων 1986%. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitv, ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών έχει ενισχυθεί από την αρχή του μήνα κατά περισσότερο από 45%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,33% στις 13.291 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,42% στις 5.518 μονάδες%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,59% στις 6.266 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,30% και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -1,39%.

Στο πεδίο των εμβολίων, η Moderna ανακοίνωσε τελικά στοιχεία των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιό της κατά της Covid-19, με αποτελεσματικότητα άνω του 94%, καθώς και ότι εντός της ημέρας θα υποβάλει αίτηση έκτακτης έγκρισής του από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική τους εμπορική σχέση εισέρχονται σε μία “πολύ σημαντική εβδομάδα”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ,  με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς την 1η Ιανουαρίου το Λονδίνο θα κόψει και τους τελευταίους δεσμούς που το ενώνουν με τον ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους και στη σύνοδο του OPEC και των συμμάχων του στο πλαίσιο του ευρύτερου OPEC+ (στους δεύτερους ηγείται η Ρωσία), με το καρτέλ πολλών εκ των βασικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών του πλανήτη να καλείται να αποφασίσει εάν θα παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή αργού και εντός του 2021.

Στα εταιρικά νέα, οι Financial Times ανέφεραν το Σάββατο ότι η HSBC εξετάζει την πιθανότητα να αποχωρήσει από τη δραστηριότητα λιανικής τραπεζικής στις ΗΠΑ, προκειμένου να βελτιώσει την απόδοση της δραστηριότητάς της στη βόρειο Αμερική.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η γερμανική Kion Group βλέπει τη μετοχή της να σημειώνει άλμα περί το 11%, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της μιας ΑΜΚ.

Η βρετανική JD Sports κερδίζει σχεδόν 7%, μετά την ανακοίνωση ότι αποχωρεί από μια συζητούμενη συμφωνία για τα καταστήματα Debenhams.

Στο άλλο άκρο του Stoxx 600, η ολλανδική ABN Amro σημειώνει πτώση 7%, μετά την ανακοίνωση περικοπών 3.000 θέσεων εργασίας έως το 2024,  σε μια προσπάθεια περικοπής κόστους.