Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τρίτη εν αναμονή
των ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αύριο Τετάρτη.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,11% στις 458.81 μονάδες, ενώ παράλληλα ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,26% στις 4,143,52 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,36% στις 15.729,52 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε επίσης 0,36% στις 7.172,48 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 6,639,52 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έχασε 0,54% στις 9.230,70 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,08% στις 25.736,75 μονάδες.

Τα βλέμματα των επενδυτών διεθνώς είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και πιο ειδικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) της, που θα ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ την επικαιροποιημένη νομισματική πολιτική της Fed. Αναμένονται έτσι τα συμπεράσματα της τελευταίας για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και για το κατά πόσον ο υψηλός πληθωρισμός του τελευταίου διαστήματος έχει διαρκή ή μεταβατικά χαρακτηριστικά.

Η ανησυχία είναι ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει σύντομα τις αγορές χρεογράφων και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης τα οποία έχει λάβει από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει. Στο πεδίο των επιτοκίων δεν αναμένεται μεταβολή από το εύρος 0% – 0,25%.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) κατέγραψε άνοδο 0,8% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο (έναντι 0,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο), ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 6,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, έναντι 6,2% τον Απρίλιο. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη PPI κατά 0,6% τον Μάιο σε μηνιαία και κατά 6,3% σε ετήσια βάση. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα στοιχεία έδειξαν αύξηση των τιμών καταναλωτή με τον μεγαλύτερο ανοδικό ρυθμό εδώ και 13 χρόνια.

Πίσω στην Ευρώπη και στα μάκρο της ημέραςστην Βρετανία οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν με τον αριθμό-ρεκόρ των 197.000 τον Μάιο, καθώς οι περιορισμοί για τον κορονοϊό χαλάρωσαν και τα εστιατόρια και οι παμπ ξεκίνησαν να λειτουργούν εκ νέου. Η ανεργία για το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο, μειώθηκε στο 4,7%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Η πτώση της ανεργίας τον Απρίλιο ήταν η τέταρτη στη σειρά, και ήρθε μαζί με την αύξηση κατά 113.000 των ανθρώπων σε απασχόληση.

Εν τω μεταξύ, στο 2,5% -το υψηλότερο ποσοστό από το 2011- έφθασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, κυρίως λόγω των τιμών των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 27,5% και 35,4% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το αυξημένο κόστος των ενεργειακών προϊόντων, όπως το πετρέλαιο, ώθησε τον γερμανικό πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδό του για τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι τιμές στα αγαθά και τις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 2,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, με τον πληθωρισμό να καταγράφει άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Η τελευταία φορά που βρισκόταν σε τέτοιο επίπεδο ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011.