Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές με φόντο αποτελέσματα και μάκρο

Ανοδικά κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη με τον Stoxx 600 να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό, με ώθηση από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Ιούλιο, στον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 15 χρόνια, καθώς η άρση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού και η επιτάχυνση των εμβολίων έδωσαν “ανάσα” στη βιομηχανία υπηρεσιών του μπλοκ.

Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σήμαναν ωστόσο ότι οι τιμές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δύο δεκαετίες και οι φόβοι για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάλλαξης Δέλτα πλήττουν την αισιοδοξία.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit, σκαρφάλωσε στις 60,2 μονάδες τον Ιούλιο από τις 59,5 μονάδες του Ιουνίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006 και πάνω από το 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 60,6 μονάδες.

“Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρώπης βρίσκει ξανά ζωή. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η περαιτέρω πρόοδος στον εμβολιασμό ενισχύουν τη ζήτηση για μια μεγάλη πληθώρα δραστηριοτήτων, ειδικά στον τουρισμό, τα ταξίδια και τη φιλοξενία”, δήλωσε ο Chris Williamson, υψηλόβαθμο στέλεχος της IHS Markit.

Με την επανέναρξη λειτουργίας του κλάδου των υπηρεσιών, ο δείκτης PMI του κλάδου αυξήθηκε στις 59,8 μονάδες από τις 58,3 μονάδες τον Ιούνιο, κάτω μεν από τις εκτιμήσεις για 60,4 μονάδες αλλά στην υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2006.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πρόσθεσε 0,61% στις 468,22 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να σκαρφαλώνει 1,3% και να ηγείται των κερδών, ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 0,7%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,88% στις 15.692,13 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 7.123,86 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,33% στις 6.746,23 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,23% στις 8.792,90 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB “σκαρφάλωσε” 0,53% στις 25.490,22 μονάδες.

Στo μέτωπο των αποτελεσμάτωνη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, Intesa Sanpaolo, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, αφού τα κέρδη β΄ τριμήνου υπερέβησαν τις προσδοκίες, και τόνισε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει 3,3 δισ. ευρώ στους μετόχους αργότερα φέτος.

Μετά από την απόφαση της ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς πληρωμών στις 30 Σεπτεμβρίου, η Intesa θα διανείμει μέρισμα 1,9 δισ. ευρώ από τα αποτελέσματα του 2020, αφού πλήρωσε 694 εκατ. ευρώ σε μερίσματα τον Μάιο.

Η Commerzbank ανέφερε καθαρές ζημιές ύψους 527 εκατομμυρίων ευρώ (625,7 εκατομμύρια δολάρια) στο δεύτερο τρίμηνο. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε  κατά 6%.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού οίκου μόδας Hugo Boss, έθεσε εναν φιλόδοξο στόχο για διπλασιασμό των πωλήσεων στα 4 δισ. ευρώ και βελτίωση του περιθωρίου των λειτουργικών κερδών, στο 12% των πωλήσεων μέχρι το 2025.

Η Hugo Boss, η οποία επλήγη ισχυρά από τα lockdowns, ανακοίνωσε επίσης ανάκαμψη στις πωλήσεις στο β΄ τρίμηνο, ιδιαίτερα στη Βρετανία και στην Κίνα.

Στα εταιρικά νέα, η Siemens Energy κατηγόρησε τη θυγατρική Siemens Gamesa ως αιτία για πτώση 37% στις παραγγελίες τρίτου τριμήνου. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 2,76%.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας των προβλημάτων στην προσφορά και της έλλειψης εργατικού δυναμικού που προκλήθηκαν από τον κορονοϊό.

Οι πιέσεις των τιμών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 25 ετών, από όταν ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων -προκαλώντας ανησυχία στην Τράπεζα της Αγγλίας η οποία ολοκληρώνει τις νέες της προβλέψεις την Πέμπτη.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών στη Βρετανία υποχώρησε στις 59,6 μονάδες τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, έναντι των 62,4 μονάδων τον Ιούνιο.

Ο σύνθετος ΡΜΙ εμφάνισε αντίστοιχη πτώση, στις 59,2 μονάδες από τις 62,2 μονάδες.

Η βρετανική οικονομία ανακάμπτει ταχύτατα αφότου υπέστη τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών το 2020, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πιο ταχεία ανάπτυξη πιθανότατα ήρθε στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, όταν χαλάρωσαν περισσότερο οι περιορισμοί για τον κορονοϊό.