Trading πέριξ των 700 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Η μεταβλητότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου είναι το βασικό χαρακτηριστικό σήμερα της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται να αντιστέκεται στις πιέσεις που δέχεται πάνω στο επίπεδο των 700 μονάδων, καθώς βρίσκει ισχυρά στηρίγματα στον ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,20% στις 704,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 43 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.669,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,81% στις 371,75 μονάδες.

Αν και ο γενικός δείκτης έφτασε στο πρώτο ημίωρο έως και το +0,94% με τον τζίρο μάλιστα να είναι αυξημένος έως εκείνη την ώρα, η διολίσθηση σε αρνητικά εδάφη λίγο μετά τις 11:30 έριξε τους συναλλακτικούς ρυθμούς, με τους αγοραστές να μην προχωρούν σε σημαντικές κινήσεις παρά μόνο για να διαφυλάξουν τα επίπεδα των 700 μονάδων. Ωστόσο, την τελευταία ώρα έχουν ενεργοποιηθεί σε επιλεγμένους τίτλους οι στηρίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι από τη στιγμή που έκλεισε πάνω από τις 700 μονάδες ο γενικός δείκτης στις 18 Νοεμβρίου, τα επίπεδα δοκιμάζονται καθημερινά, αλλά δείχνουν σημαντικές αντοχές. Τις ημέρες που παρεμβλήθηκαν στο μεταξύ, δεν υπήρξε συνεδρίαση που να μην βρεθεί ο ΓΔ και πάλι στα επίπεδα των 690 μονάδων, αλλά στο κλείσιμο το επίπεδο των 700 μονάδων διαφυλάχθηκε.

Τόσο στη χθεσινή όσο και στη σημερινή συνεδρίαση πάντως, οι ήπιες πιέσεις έρχονται κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, με πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε κατοχύρωση των κερδών τους, που από την πρώτη του Νοεμβρίου ξεπερνούν το 60%. Οι πιέσεις όμως επουδενί δεν χαλούν την εικόνα του κλάδου, αν και για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από τα υψηλά έτους, χρειάζονται πολλά κεφάλαια και καταλύτες.

Στην άλλη όψη της αγοράς είναι ο ενεργειακός και ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος δείχνει να προσελκύει κεφάλαια, ιδίως εκείνα με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένου του ότι αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το επόμενο έτος, όταν θα υλοποιείται το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να ανακοινωθεί το πρώτο έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η κρατική δαπάνη θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται στις αρχές του 2021. Οι ευρωπαϊκοί πόροι όμως από το ταμείο ανάκαμψης αναμένονται το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημειώνει κέρδη 6,77%, με τη ΔΕΗ να είναι στο +4,10% και ο Ελλάκτωρ στο +3,71%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, οι Eurobank, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Πειραιώς είναι τα βασικά βαρίδια με απώλειες άνω του 2%, με την Coca Cola στο -1,41% και την Aegean στο -1,38%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Λάμδα και Μυτιληναίος, με την Εθνική και τον ΑΔΜΗΕ να μην έχουν μεταβολή.