Στη δίνη της πανδημίας βούλιαξε το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Πάνω από 16 μονάδες έχασε σε μία μόλις συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τη βαριά σκιά της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία ενδεχομένως να φέρει και νέα μέτρα που θα περιορίζουν τη δραστηριότητα, αλλά και τις ανησυχίες σχετικά με το πόσο ευάλωτη είναι η οικονομία σε εξωτερικά σοκ, όπως αυτά της Τουρκίας ή μιας αλλαγής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,81% στις 894,94 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 894,26 μονάδων (-1,88%) και 905,85 μονάδων (-0,61%). Ο τζίρος ανήλθε στα 80,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Στη δίνη της πανδημίας βούλιαξε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,67%, στις 2.144,58 μονάδες, ενώ στο -4,66% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.571,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,27% στις 587,77 μονάδες.

Ναρκοθετημένο το περιβάλλον

Αν και το ΧΑ είχε καταφέρει να μείνει σε ένα στενό εύρος και πάνω από τις 900 μονάδες τις τελευταίες εβδομάδες, τελικά σήμερα υπέκυψε στις σοβαρότατες πιέσεις που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν, στη σκιά των ανησυχιών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η αξιολόγηση των τελευταίων μέτρων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά μέχρι τότε, τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης είναι πολλά.

Αν και ακόμη τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν οδηγούν σε μεγάλες απώλειες της οικονομικής δραστηριότητας, εντούτοις ουδείς ανέμενε ότι η χώρα θα ξαναβρεθεί στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν την έναρξη των εμβολιασμών. Έτσι, αυτό που μένει ως το μεγάλο ερώτημα στην αγορά είναι το κατά πόσο είναι κοντά ένα ολικό ή και μερικό lockdown, το οποίο θα επηρεάσει και πάλι την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά σε μια εποχή που το λιανεμπόριο αναμένει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων.

Άλλωστε, στο “κόκκινο” κινήθηκαν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην ήπειρο που ξυπνά δυσάρεστες μνήμες από το ντόμινο lockdown που έλαβε χώρα πέρυσι, και το οποίο οδήγησε σε ύφεση της οικονομίες. Οι επενδυτές φοβούνται ότι ένας νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό του 4ου κύματος της πανδημίας που βρίσκεται σε έξαρση θα μπορούσε να υπονομεύσει εκ νέου την ανάκαμψη των οικονομιών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχονται και οι τριγμοί από τη γείτονα Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε μια πρωτοφανή συναλλαγματική κρίση, οδηγώντας την Capital Economics να θεωρήσει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των οικονομιών με σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς, οι οποίοι σαφώς και θα επηρεαστούν.

Το δυσμενές σενάριο

Αποτυπώνοντας όλα τα παραπάνω, το ΧΑ έχασε και τα επίπεδα των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μέσα στο Νοέμβριο, με τον μήνα που αναμενόταν κερδοφόρο, λόγω του κλεισίματος του 12μήνου από τα ξένα χαρτοφυλάκια, να προχωρά με το χειρότερο δυνατό σενάριο. Τώρα τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 899 μονάδων, οδεύοντας πλέον προς το αδύναμο επίπεδο των 876 μονάδων. Ο τραπεζικός, ο οποίος μετά την “αναπήδηση” της προηγούμενης εβδομάδας επέστρεψε στην πτωτική πορεία του, προσέγγισε την κύρια στήριξη των 583 – 586 μονάδων.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο και σήμερα παρέμεινε η μετοχή της Attica Bank μετά τις χθεσινές υπερβολές στη διακύμανσή της, με τη σημερινή εικόνα να καταλήγει στο -30% και στα 1,2460 ευρώ. Βέβαια ο τζίρος της δεν ξεπέρασε τις 50 χιλ. ευρώ, αλλά η νέα προσαρμοσμένη τιμή που εφαρμόζεται από χτες έχει προκαλέσει οβιδιακές αναταράξεις στη μετοχή.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο, Εθνική και Jumbo ήταν η “τριάδα” που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Σαράντη, Eurobank, Motor Oil και ΔΕΗ.

Η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Titan, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Λάμδα ξεπέρασε το 1%, ενώ υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν την πτώση τους οι ΟΛΠ και Aegean. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ ξεχώρισε με το +1%  που κατέγραψε, ενώ μικρή άνοδο σημείωσαν και οι Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια.