ΠΑΤΡΑ: Αλλάζει η παλιά «Αβέξ» και γίνεται χώρος μεγάλης πολυεθνικής – Το επιχειρηματικό σχέδιο στη παραλιακή

Μεγάλες ανακατατάξεις στον χώρο του λιανεμπορίου της Πάτρας, προδιαγράφουν οι πρόσφατες αγορές εμβληματικών ακινήτων και συγκεκριμένα, η μεταβίβαση της ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων και Ανθείας, που αποκάλυψε τον περασμένο Ιούλιο η «Π».

Το εμβληματικό ακίνητο εμβαδού 21,5 στρεμμάτων της πτωχευμένης βιομηχανίας τυποποιημένης ξυλείας, κατακυρώθηκε μέσω πλειστηριασμού στην νεοσύστατη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων POLIKENCO AE, έναντι τιμήματος 3,3 εκατ. ευρώ. Η «Π» είχε γράψει τότε, ότι, οι εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ αναμένεται να ανακαινιστούν και να διατεθούν από την εταιρεία POLIKENCO AE, για εμπορικές χρήσεις, καθώς ο χώρος γειτνιάζει με το νέο λιμάνι και ως εκ τούτου, έχει μεγάλη εμπορική αξία. Η νεοσύστατη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Albert Ten Brinke, επικεφαλής του ομώνυμου ολλανδικού ομίλου, που τον τελευταίο χρόνο αγοράζει με καταιγιστικούς ρυθμούς ακίνητα με μεγάλη αξία, τα ανακαινίζει και τα μεταπωλεί. Πρόσφατα απέκτησε και τον Σταυριανό στα Ψηλαλώνια και τον ανακαινίζει, για να τον διαθέσει για οικιστικές και εμπορικές χρήσεις.

Ο ΦΟΥΡΛΗΣ ΜΕ 50%
Σήμερα, η «Π» αποκαλύπτει ότι, στην απόκτηση της ΑΒΕΞ, ενεπλάκη ενεργά ο όμιλος FOURLIS, δηλαδή η ελληνική «αυτοκρατορία» λιανεμπορίου που ξεκίνησε από ένα υπόγειο το 1950 και σήμερα διαχειρίζεται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, τεράστιες επώνυμες αλυσίδες, όπως τα ΙΚΕΑ και τα INTERSPORT. O όμιλος FOURLIS προχώρησε τον Ιούλιο στην απόκτηση συμμετοχής 50% στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων POLIKENCO AE, στην ιδιοκτησία της οποίας, πέρασαν τον ίδιο μήνα, οι εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, η εξαγορά έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης των λεγόμενων «μεσαίων» ΙΚΕΑ σε Πάτρα και Ηράκλειο, όπου θα πάψουν να λειτουργούν τα pick-up points.

ΤΑ «ΜΕΣΑΙΑ» ΙΚΕΑ
Τα μεσαία ΙΚΕΑ θα έχουν εμβαδό 5.000-12.000 τ.μ. έναντι 25.000 τ.μ. που είναι η συνηθισμένη επιφάνεια για τα μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ και ο χώρος της ΑΒΕΞ, ενδείκνυται για την ανάπτυξη ενός τέτοιου ΙΚΕΑ. Μάλιστα, ο ομιλος FOURLIS εγκαινίασε χθες, το πρώτο «αναβαθμισμένο» ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας, αναμένεται να ακολουθήσει αυτό της Πάτρας. Τα «μεσαία» ΙΚΕΑ πιθανώς θα διαθέτουν μικρότερο εστιατόριο από αυτό που υπάρχει στα μεγάλα καταστήματα, οι καταναλωτές θα βρίσκουν όλα τα προϊόντα, αλλά πιθανώς δεν θα υπάρχει χώρος σελφ σέρβις για τα μεγάλα αντικείμενα. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές θα βλέπουν τα προϊόντα και πολλά από αυτά θα τα παραγγέλνουν, ώστε να τους τα αποστέλλει η εταιρεία στο σπίτι, ή να πηγαίνουν οι ίδιοι μια άλλη μέρα να τα παραλαμβάνουν από το κατάστημα. Το πλεονέκτημα των καταστημάτων αυτών για τον όμιλο είναι ότι έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, ενώ εκ των πραγμάτων θα απασχολούν λιγότερο προσωπικό.

Ο Oμιλος FOURLIS δραστηριοποιείται σε δυο κύριους κλάδους. Στη λιανική πώληση ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (καταστήματα ΙΚΕΑ) και στην λιανική πώληση αθλητικών ειδών (καταστήματα INTERSPORT, THE ATHLETE’S FOOT).
Επίσης, διατηρεί συμμετοχή στις εταιρείες Sofia South Ring Mall EAD (50%) και Ρέντης Επενδύσεις Ακινήτων ΑΕ (100%).
Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο όμιλος προβλέπει μέχρι το τέλος του έτους επενδύσεις 18-20 εκατ. ευρώ, αν δεν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.
Ο Oμιλος FOURLIS λειτουργεί συνολικά 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, 5 από αυτά στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, και ένα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Επίσης λειτουργούν 10 σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point) προϊόντων ΙΚΕΑ. Eξι από αυτά στην Ελλάδα (το ένα στην Πάτρα), τρία στην Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο.
Το πρώτο μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ 8.000 τ.μ. περίπου, έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020 στη Βάρνα Βουλγαρίας.
Ο Oμιλος FOURLIS αριθμεί ακόμα, 135 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών. Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 50 καταστήματα στην Ελλάδα, 31 στη Ρουμανία, 23 στην Τουρκία, 9 στη Βουλγαρία και 6 στην Κύπρο.
Αντιστοίχως λειτουργούν 13 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ