ΠΑΤΡΑ: Όλα τα τελευταία από τις δράσεις και τα προγράμματα του Πανεπιστημίου

Ολόκληρος ο κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Στo πλαίσιo της ενημέρωσης των φοιτητών σχετικά με το νέο κορωνοϊό, o Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΦΙΣΠΠ) αποφάσισε την πραγματοποίηση ενός Webinar (ηλεκτρονικού σεμιναρίου) με τη χρήση της πλατφόρμας του Youtube Live Streaming. Είναι πολύ σημαντικό οι φοιτητές, ειδικά του Τμήματος Ιατρικής και μελλοντικοί ιατροί, να γνωρίζουν επιστημονικά τεκμηριωμένες και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τη νέα πανδημία που πλήττει πλέον σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη και εξαιτίας αυτής έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Ομιλητές στην εκδήλωση έχουν επιλεχθεί μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής, ανάλογα με τον επιστημονικό τους αντικείμενο. Το Webinar θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 και ώρα 18.30.

Στο Webinar θα ομιλήσουν οι:

  • Ακινόσογλου Καρολίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
  • Βανταράκης Απόστολος, Καθηγητής Υγιεινής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Γώγος Χαράλαμπος, Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ
  • Νταβλούρος Περικλής, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
  • Τζουβελέκης Αργύρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του υπερσυνδέσμου (Link): https://youtu.be/qEARI_RK-T8.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί «Εκδήλωση» στο Facebook, στον υπερσύνδεσμο (Link): https://www.facebook.com/events/1482031478623932/

 

 

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ COVID 19 ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Στις 28.4.2020 ανακοινώθηκε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Καθώς οι χώροι εργασίας μπορεί να αποτελέσουν εστίες διασποράς του ιού και αναζωπύρωσης της επιδημία, βασικός πυλώνας των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας είναι η σωστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με την από 29.4.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών: «Πρόσθετα μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του Κορωνοϊού» η επανέναρξη της λειτουργίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αμέσως και με όρους πλήρους αποκατάστασης της κανονικότητας, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχει ακόμα επανέλθει, αφού η κρίση από την πανδημία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Για την εύρυθμη κατά το δυνατόν επανεκκίνηση της λειτουργίας των υπηρεσιών μπορείτε να δείτε τις Οδηγίες από την Ιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας του Ιδρύματος στο σύνδεσμο:

https://www.upatras.gr/sites/www.upatras.gr/files/odigies_gia_tin_prolipsi_tis_diasporas_covid.docx

 

 

 

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Erlangen-Nuremberg έχουν αναπτύξει ένα προγνωστικό μοντέλο για την εξάπλωση του CoV-19. Πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα έξι διαφορικών εξισώσεων με έναν ιδιαίτερο βιολογικό μηχανισμό και κλιματική ευαισθησία των παραμέτρων του.

Στόχος είναι η διερεύνηση μεταξύ άλλων, της εποχικότητα και της κλιματικής εξάρτησης του ιού, το ποσοστό των ασυμπτωματικών στον πληθυσμό, κλπ.

Το μοντέλο αξιολογείται καθημερινά και θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την μελέτη επιπτώσεων διαφορετικών σεναρίων.

Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε τη συμπεριφορά του μοντέλου για την Ελλάδα, συγκριτικά με τις διαθέσιμες παρατηρήσεις, καθώς και την πρόβλεψη εξέλιξης των κρουσμάτων εδώ.

 

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ERASMUS+

 

  • Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την Προκήρυξη Erasmus+ για Πρακτική Άσκηση ακαδ. έτους 2020 – 2021

Λόγω της κρίσης του Covid-19, της κήρυξης αυτού σε πανδημία και τις δυσκολίες που προκύπτουν, η Επιτροπή Erasmus+ του Πανεπιστημίου Πατρών στην αριθ. 5/2019-2020/01.04.2020 Συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα:

α) την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την προκήρυξη Erasmus+ για Πρακτική Άσκηση ακαδ. έτους 2020 – 2021 στην Ευρώπη έως 30/06/2020 (αντί της αρχικής προθεσμίας 06/05/2020). https://www.upatras.gr/el/node/9141

β) την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την Προκήρυξη Πρακτική Άσκηση σε Ελληνικές Αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών ακαδ. έτους 2020-2021 (μέσω Erasmus+) έως 30/06/2020 (αντί της αρχικής προθεσμίας 06/05/2020). https://www.upatras.gr/el/node/9140

 

  • Erasmus+ ακαδ. έτους 2019-2020 και COVID-19 – Διαχείριση κινητικοτήτων φοιτητών

Αναφορικά με τις κινητικότητες Erasmus+ για σπουδές και πρακτική άσκηση ακαδ. έτους 2019-2020 και λόγω των ζητημάτων που προέκυψαν από τον Covid-19, η Επιτροπή Erasmus+ του Πανεπιστημίου Πατρών έλαβε αποφάσεις για τις παρακάτω κατηγορίες φοιτητών:

  • Φοιτητές που παρέμειναν στο εξωτερικό ή πήγαν και επέστρεψαν & παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα του Ιδρύματος Υποδοχής/τηλε-εργασία στο Φορέα Υποδοχής.
  • Φοιτητές της πρακτικής που πραγματοποίησαν 2μηνη κινητικότητα (είναι το minimum υποχρεωτικό χρονικό διάστημα) και δεν συνέχισαν για να ολοκληρώσουν το 3μηνο.
  • Φοιτητές (σπουδών & πρακτικής) που δεν μετακινήθηκαν καθόλου.
  • Φοιτητές (σπουδών) που γύρισαν και παρακολουθούν τα διαδικτυακά μαθήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Φοιτητές που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό (πρακτική άσκηση) κάποιες ημέρες και επέστρεψαν.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τις αποφάσεις της Επιτροπής στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/el/node/9178

 

 

 

5 ΜΑΪΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

Η 5η Μαΐου είναι η Παγκόσμια ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών και ιδιαίτερα η φετινή ημέρα ήταν αφιερωμένη σε νοσηλευτές και μαίες και στην συμβολή τους στην ασφάλεια των ασθενών, μητέρων και παιδιών σε όλους τους χώρους παροχής υγείας.

Η Υγιεινή των Χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης διασποράς μικροβίων και ιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και στην κοινότητα.

 

Ας υιοθετήσουμε την Υγιεινή των Χεριών στην καθημερινότητά μας μεταδίδοντας το μήνυμα στα μέλη της οικογένειάς μας, σε μαθητές, γονείς και επαγγελματίες σε κάθε εργασιακό χώρο, ώστε να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια να προστατεύσουμε την κοινωνία από την εξάπλωση του νέου ιού.

 

Μένουμε Ασφαλείς με Καθαρά Χέρια

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/pagkosmia-imera-gia-tin-ygieini-ton-cherion/