Αρνητικότατα αντανακλαστικά στο σύνολο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Πέρα από τα ΤΕΠ, όπου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και καλά κάνετε, είναι και η κατάσταση των κλινικών, που δυστυχώς έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Καθημερινά δέχονται πληθώρα Ασθενών, χωρίς καμία σοβαρή οργάνωση και υποδομή, με ευκαιριακούς σχεδιασμούς και με λειψή νοσηλευτική κάλυψη και μάλιστα πολλές φορές της τελευταίας στιγμής, με αρνητικότατα αντανακλαστικά στο σύνολο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, στην λειτουργία μας.
Δυστυχώς αντί να υπάρξει σαφής προσδιορισμός για το που και πως θα φιλοξενηθούν αυτοί οι ασθενείς, από ποιους και ποιές δυνάμεις, βλέπουμε καθημερινά φαινόμενα που δεν μας τιμούν ως υπηρεσία και αγανακτούν το σύνολο του Νοσηλευτικού κλάδου, που βιώνει τραγικές καταστάσεις, καταπίεσης, στρες, εντατικοποίησης της δουλειάς του και καταπάτησης των εργασιακών του δικαιωμάτων.
Βλέπουμε να διασκορπίζονται περιστατικά ανά τους ορόφους, χωρίς να υπάρχει καμιά μέριμνα ενίσχυσης των τμημάτων υποδοχής, στην δύναμή τους και το πρόγραμμα τους, να απαιτούν εκ των ενόντων και μάλιστα από προσωπικό με προβλήματα υγείας, με τελεσίγραφα-φιρμάνια και απειλές να καλυφθούν οι ανάγκες, κάτι που είναι αδύνατον και επικίνδυνο και για όλα αυτά:
ü να εγκαλούνται και προϊστάμενες, δυστυχώς ως άχρηστες, απειλώντες ότι θα τους αφαιρέσουν ακόμη και την δυνατότητα της έκδοσης του προγράμματος υπηρεσίας,
ü να επιστρατεύεται ότι αρνητικό εργασιακά υπάρχει, καταπατώντας τα πάντα, την σωστή περίθαλψη αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στη δουλειά, στο ρεπό, την άδεια, την αναρρωτική ακόμη και την οικογενειακή ηρεμία.
ενέργειες παράνομες-προκλητικές και απαράδεκτες, τις οποίες σαφώς και καταγγέλλουμε. Προβλήματα και δυσλειτουργίες που εκπορεύονται από την Νοσηλευτική Διεύθυνση, που δυστυχώς δεν έχει καμία συνοχή – που δεν λειτουργεί συλλογικά, όπου δεν υπάρχει κλίμα συνεργασίας με τον κλάδο που φοβάται ακόμη και να εκφραστεί και πολλά άλλα.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:
ü Επί μια και πλέον εβδομάδα οδήγησαν υπεύθυνη τμήματος, σε μια εφιαλτική και απερίγραπτη εργασιακή εξουθένωση. Σε μια κατάσταση, να μην ξέρει ποια θα είναι η βάρδια της, σε ποιο τμήμα και με ποιο αντικείμενο θα εργαστεί.
ü Επί 10 και πλέον ημέρες, άλλη Συναδέλφισσα, με προβλήματα υγείας, κλήθηκε να καλύψει από ρεπό ανάγκες αλλού τμήματος, να αλλάξει για την κάλυψη της υπηρεσίας μας ακόμη και την βάρδια του άνδρα της, και πολλά άλλα επιβαρυντικά για την κατάσταση της υγείας της, εξαιτίας των οποίων αναγκάστηκε να πάρει άδεια στα μισά της βάρδιας της από την υπηρεσία και στη συνέχεια αναρρωτική, μια άδεια για την οποία απειλήθηκε και με αναφορά, αν είναι δυνατόν…..
ü Έγινε επίπληξη σε Προϊσταμένη γιατί τόλμησε να δώσει την εορταστική άδεια του Διοικητή της Υ.Πε, σε ημέρα που εκτιμούσε ότι είχε την δυνατότητα, χωρίς να ερωτηθεί, άκουσον-άκουσον σχετικά η Νοσηλευτική Διεύθυνση και το χειρότερο της ζήτησαν να την καλέσει πίσω για δουλειά και εάν αυτή δεν ερχόταν να την έβαζε αδικαιολογήτως απούσα και να πήγαινε η προϊσταμένη, εάν είναι δυνατόν, για κάλυψη των αναγκών των ΤΕΠ, γεγονός που το διασκέδασαν δεόντως στο Γρ. Νοσηλευτικής μετά την προαναφερόμενη εντολή που έδωσαν, ένα γραφείο που σαφώς θέλει άμεσα τις σχετικές αλλαγές του.
Όλα αυτά, που είμαστε στην διάθεση σας να τα αποδείξουμε, που δεν είναι και τα μόνα και τα οποία δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτής της περιόδου, δεν είναι δυνατόν να τα ανεχθούμε άλλο.
Αυτό το εχθρικό, το γεμάτο στρες, αντιδημοκρατικό και αντεργατικό, το εμπόλεμο κλίμα, αυτήν την απαράδεκτη διαχείριση του προσωπικού δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε άλλο.
Όλα αυτά φανερώνουν την τραγικότητα της κατάστασης που βιώνουμε, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, της μη σωστής διαχείρισης του Προσωπικού,
Κλπ άλλων σχετικών ζητημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ αν θέλουμε να είμαστε πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί.
Δοθείσης της ευκαιρίας να επισημάνουμε ότι αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει πλήρως το δίκαιο των αιτημάτων μας, σε ότι αφορά:
ü την ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ του Νοσοκομείου μας,
ü την αναγκαιότητα πρόσληψης νέου Προσωπικού, Νοσηλευτών και Ιατρών,
ü των σχετικών κανονισμών λειτουργίας
ü και βεβαίως της αλλαγής της συμπεριφοράς και της πρακτικής στη Νοσηλευτική υπηρεσία, όπου θα πρέπει να φυσήξει αέρας Δημοκρατίας.
ζητήματα για τα οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΡΕΩΝ, έτσι ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την αναγκαία και απαραίτητη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου μας.
Κώστας Πετρόπουλος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «Αγ.Ανδρέα»