Ξεκάθαροι ρόλοι, χωρίς κομματικά στεγανά

Παρών στην πρόκληση διαχείρισης του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου είναι ο Δήμος Ερυμάνθου, ο οποίος άλλωστε φιλοξενεί στην εδαφική του περιφέρεια, το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Αχαΐα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου.
Ο κεντρικός ταμιευτήρας του Φράγματος γεμίζει και πλέον ο Ερύμανθος, η Δυτική Αχαΐα και κυρίως, η Πάτρα μπορούν άμεσα να έχουν καθαρό, ποιοτικό νερό καλύπτοντας τις ανάγκες υδροδότησης χιλιάδων νοικοκυριών, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μπαρής.
Πιστοί στην αρχή πως το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπορικό προϊόν αλλά και με δεδομένο πως ως φυσικός πόρος είναι ύψιστης σημασίας για τη ζωή και την ανάπτυξη, οφείλουμε να προασπίσουμε το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης σε καθαρό, πόσιμο νερό και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής του.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια βρίσκεται σε συζητήσεις για τη μορφή του Φορέα Διαχείρισης, προκειμένου να διασφαλίζονται οι προαναφερόμενες αρχές και δικαιώματα.
Συζητήσεις που αν και έχουν κοινό παρανομαστή την επάρκεια, την ποιότητα και το ελάχιστο δυνατό κόστος διάθεσης του νερού, δεν έχουν ακόμη αποτέλεσμα και έτσι φθάνοντας η ώρα να τεθεί σε λειτουργία το έργο, υπάρχει κίνδυνος απώλειας χιλιάδων κυβικών νερού σε μια περιοχή στην οποία αρκετές Κοινότητας εν έτει 2020 «διψούν».
Η ευόδωση ωστόσο, των συζητήσεων στην οποία οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε με πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας δεν αφορά μόνο την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του έργου, αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ρόλο της στη νέα εποχή, αφού είναι εκείνη που οραματίστηκε και διεκδίκησε το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου.
Η στιγμή είναι κρίσιμη, γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες που μας αναλογούν να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός Φορέα, στον οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού θα έχει κεντρικό ρόλο. Έναν φορέα με ευέλικτο σχήμα διοίκησης το οποίο θα υποστηριχθεί τα πρώτα χρόνια οικονομικά από την Πολιτεία, η οποία οφείλει να αναλάβει και τη στελέχωσή του με εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για την ομαλή λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.
Η δημιουργία ενός φορέα, που θα εδρεύει στον Δήμο Ερυμάνθου, υποστηριζόμενη από την Πολιτεία μέσω ενός συγκεκριμένου πλαισίου συνεργασίας φαίνεται να είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου προκειμένου να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό σε κοινά αποδεκτές επιλογές για τη διαχείριση του Φράγματος με πρωταρχικό στόχο πάντα την καλύτερη λύση για τους πολίτες.
Ο Δήμος Ερυμάνθου, οι όμοροι Δήμοι, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μπορούν να συνεργαστούν και να αναλάβουν τον κυρίαρχο ρόλο συγκροτώντας έναν φορέα που θα εξασφαλίζει αφενός χαμηλό κόστος στην κατανάλωση του νερού κι αφετέρου την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και η πρότασή μας για τη διαχείριση του έργου.
Αν δεν θέλουμε να βουλιάξει το όραμα και οι ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών, η λύση είναι μπροστά μας. Ξεκάθαροι ρόλοι, χωρίς κομματικά στεγανά.