ΠΑΤΡΑ: Εκδηλώσεις και δράσεις, της περιόδου, από το Πανεπιστήμιο

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι το Συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση χορήγησε πιστοποίηση στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές του διαδικασίες, με βάση τις αρχές του προτύπου ποιότητας ΠΠΣ της ΑΔΙΠ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015). Κατά τη διαδικασία Πιστοποίησης του ΠΠΣ συνεργάστηκαν η Διοίκηση του Ιδρύματος και η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας με τη Διοίκηση και την Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης της Ακαδημαϊκής Μονάδας. Η πιστοποίηση ολοκληρώθηκε με επιτόπια επίσκεψη επιτροπής εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό. Σημαντική ήταν η συμβολή των μελών ΔΕΠ, φοιτητών, ερευνητών, αποφοίτων και των κοινωνικών εταίρων του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέδραμαν και εργάστηκαν με αφοσίωση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης ΠΠΣ.

 

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Ο Ομότιμος Καθηγητής του Imperial College London & Επίτιμος Καθηγητής του University of Nicosia Ανδρέας Νικολαΐδης θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής, την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12.00 μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής κ. Σταύρος Κάκκος. Θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Δημήτριο Γούμενο και η περιένδυσή του από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Ανδρέα Νικολαΐδη με θέμα: «The development of methods that can stratify stroke risk in patients with asymptomatic carotid stenosis». Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και το βιογραφικό του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο: https://www.upatras.gr/el/node/8731

 

  • ΜΙΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΔΩΡΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Η «Δωρεά Πατίλη-Νικοπούλου» προς το Πανεπιστήμιο Πατρών περιλαμβάνει πέντε αρχεία με μοναδικό υλικό, περ. 15.000 τόμους (πλήρεις σειρές λογοτεχνικών περιοδικών και βιβλίων για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και εικαστικά έργα. Τη δωρεά διεκδίκησε και κατόρθωσε το «Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών: Αρχειακά τεκμήρια-Τύπος» [ΕΑΤΤ] (http://eatt.philology.upatras.gr/) του Τμήματος Φιλολογίας (υπεύθυνη εργαστηρίου, καθηγήτρια Κατερίνα Κωστίου), μια νεοσύστατη ερευνητική μονάδα συνδεδεμένη με το ΠΜΣ, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα την ερευνητική της δράση με οργάνωση πάνελ σχετικού με το ένα από τα πέντε αρχεία της παραπάνω δωρεάς σε Διεθνές Συνέδριο («Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός»: http://esprit2019athens.com/).
Με τη δωρεά αυτή η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου μας θα αποκτήσει μια συλλογή περιοδικών μοναδική σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συναγωνιζόμενη επάξια βιβλιοθήκες πανεπιστημίων με μεγάλη παράδοση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, όπως π.χ. του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ. Το όφελος θα είναι πολλαπλό και για το ΕΑΤΤ, καθώς το αρχειακό υλικό θα τροφοδοτήσει ερευνητικά πολλούς μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών, ενώ έργα της καταξιωμένης εικαστικού θα κοσμήσουν το Πανεπιστήμιό μας. Η δωρεά αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών και αξίζει να σημειωθεί ότι τη διεκδικούσαν παράλληλα εύρωστοι ακαδημαϊκοί και πολιτισμικοί φορείς της Αθήνας.

 

Εκδήλωση ΕΚΟ «UPatras Volunteering»
Έλα να γνωρίσεις τις εθελοντικές ομάδες του Πανεπιστημίου
Την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 από τις 12:00 έως τις 15:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία διοργανώνει η Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών (Ομάδα ΕΚΟ). Η εκδήλωση αφορά στη γνωριμία των φοιτητών με τις εθελοντικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για μία εκδήλωση από φοιτητές προς φοιτητές, όπου οι εθελοντικές ομάδες θα παρουσιάσουν το έργο τους στη φοιτητική κοινότητα. Περισσότερα: https://www.facebook.com/events/547313582757890/

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ
Διεθνές Συνέδριο «Dive in Blue Growth»
Το έργο BLUEMED με την υποστήριξη της κοινότητας Med SustainableTourism διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο για τη διαχείριση επισκέψιμων ενάλιων χώρων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, «Dive in Blue Growth», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχει ως Εταίρος στο έργο BLUEMED, το οποίο στοχεύει στην ενοποιημένη προστασία και διατήρηση της υποθαλάσσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Μεσογείου για να βοηθήσει τις παράκτιες και νησιωτικές οικονομίες να ευημερήσουν υιοθετώντας ένα βιώσιμο γαλάζιο μοντέλο για την τουριστική ανάπτυξη και να προστατεύσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Το έργο είναι μέρος του προγράμματος Interreg MED 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης από 16 έως 18 Οκτωβρίου.
Η παρακολούθηση των ομιλιών και η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν με εγγραφή στην ηλεκτρονική σελίδα του συνεδρίου: https://bluemed.interreg-med.eu/index.php?id=9639 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο BLUEMED και το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση: https://bluemed.interreg-med.eu/. Για την Ατζέντα επισκεφθείτε: εδώ

 

29o Πανελλήνιο Γεωπονικό Συνέδριο (ΕΕΕΟ)
To 29ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), το οποίο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (Κουκούλι) από 15 έως 18 Οκτωβρίου 2019. Το 29ο Συνέδριο (ΕΕΕΟ), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτελεί το μεγαλύτερο Γεωπονικό Συνέδριο της χώρας στον Αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση στα οπωροκηπευτικά, με σημαντική συμβολή και απήχηση στο Γεωπονικό κόσμο. Αναμένεται να φιλοξενηθούν στην Πάτρα πάνω από 300 σύνεδροι, Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι θεματικές ενότητες του 29ου Συνεδρίου ΕΕΕΟ αφορούν πολύ σημαντικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, όπως:
• Αμπελουργία
• Δενδροκομία
• Λαχανοκομία
• Φαρμακευτικά / Αρωματικά φυτά
• Τεχνολογίες Αιχμής στη Γεωργία
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν οι νεώτερες Επιστημονικές Έρευνες και τα Ερευνητικά επιτεύγματα των Γεωπονικών Σχολών και των σχετικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας μας καθώς και ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες από ειδικευμένους επιστήμονες του εσωτερικού και του εξωτερικού σε τεχνολογίες αιχμής και ιδιαίτερα, μεταφοράς επιστημονικής τεχνογνωσίας στην πρωτογενή παραγωγή. Η μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην παραγωγή και τις επιχειρήσεις είναι στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη δεκαετία προκειμένου να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό στον πρωτογενή τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.29eeeo.gr
Ενημερωτική Ημερίδα για το έργο «INHERIT»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο INHERIT που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «INTERREG MED». Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 15 εταίροι και 3 υποστηρικτικοί εταίροι από 10 χώρες της Μεσογείου με επικεφαλής την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος του έργου είναι η προστασία και η προώθηση της φυσικής κληρονομιάς σε Μεσογειακούς παράκτιους και θαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς. Σημαντικός στόχος του έργου είναι επίσης η δημιουργία περιοχών «INHERITURA», δηλαδή παράκτιων περιοχών της Μεσογείου με φυσική κληρονομιά, με μεγάλη τουριστική κίνηση, στις οποίες ωστόσο λαμβάνουν χώρα ενέργειες προστασίας και αξιοποίησης του περιβάλλοντος μέσω δράσεων από κάτω προς τα πάνω (bottom-up activities). Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, υποψήφια περιοχή «INHERITURA» είναι το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, στην οποία αναμένεται να λάβουν χώρα οι πιλοτικές δράσεις του έργου INHERIT.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Ημερίδα του έργου INHERIT, την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Αρχοντικoύ Παλαιολογίνας, στα Καλάβρυτα (Αγίου Αλεξίου, 250 01). Μεταξύ άλλων, στην Ημερίδα θα παρουσιαστεί αναλυτικά το έργο INHERIT και οι πιλοτικές του δράσεις. Στο σύνδεσμο https://drive.google.com/open?id=1JWwhf4cxd8_CP6KO0e3IHt49EKBlMswD μπορείτε να βρείτε την ατζέντα της Ημερίδας.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να παρευρεθείτε στην ημερίδα, μπορείτε να αποστείλετε email στο vmantadaki@upatras.gr με τίτλο «Ημερίδα INHERIT» και κείμενο το ονοματεπώνυμό σας και την ιδιότητά σας.

 

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤ
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και η Ακαδημία Θεσμών και Πολιτισμών συνδιοργανώνουν Διήμερο Εκδηλώσεων για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019: Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό. Ώρα έναρξης 19.00.
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019: Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Ώρα έναρξης 18.00. Το Σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Αναλυτικά: https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588/

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών
Ξεκίνησαν από την Πέμπτη, 3/10/2018, όπως κάθε χρόνο, οι εγγραφές για τη συμμετοχή στον Σύλλογο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Πανεπιστημίου Πατρών. Η διδασκαλία παραδοσιακών χορών και χορογραφιών ελληνικής λαϊκής μουσικής πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, με πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και άλλων δραστηριοτήτων. Στο Σύλλογο μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη της κοινότητας αλλά και οι φίλοι του Συλλόγου, ενώ η συμμετοχή για τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες: εδώ

 

Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών
Η Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζει να μεταδίδει την αγάπη για τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι και να συμμετέχει με επιτυχία σε προσκλήσεις για εμφανίσεις. Οι φοιτητές και τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, που τους αρέσει η μουσική και θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στη Χορωδία, μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://choir.upatras.gr/

 

Η όπερα «ΤΟΥΡΑΝΤΟ» του Giacomo Puccini στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο
Σε ζωντανή μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης θα παρουσιαστεί η όπερα του G. Puccini «ΤΟΥΡΑΝΤΟ», το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19.55 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Μουσικός Διευθυντής της Met Yannick Nézet-Séguin διευθύνει την επική παραγωγή του εμβληματικού Franco Zeffirelli του 1987 και πρωταγωνιστεί η Christine Goerke στον ομώνυμο ρόλο της παγερής Κινέζας πριγκίπισσας Τουραντό, που έχει απορρίψει όλους τους άνδρες. Στην Πάτρα τις μεταδόσεις επιμελείται η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας σε συνεργασία με τον Όμιλο Αντένα και το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Περισσότερα: http://www.cinelesxipatras.gr/home.html