ΠΑΤΡΑ: Ενημερωτική εκδήλωση με μήνυμα στους οφειλέτες τραπεζών, δημοσίου και ΕΦΚΑ,

Μήνυμα στους οφειλέτες τραπεζών, δημοσίου και ΕΦΚΑ, να τρέξουν μέχρι τα τέλη του χρόνου και να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, προκειμένου να μην βρεθούν στην δυσχερή θέση να χάσουν την κύρια κατοικία τους, έστειλαν χθες τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, παρουσιάστηκε το πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από «κόκκινα» δάνεια, οι ρυθμίσεις οφειλών σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών νομικών προσώπων.
Οπως τόνισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, κάποια στιγμή θα τελειώσουν αυτά τα μέτρα της οικονομικής κρίσης και θα παύσει το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων πολιτών, οπότε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να σπεύσουν για να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Ο κ. Κουρμούσης, αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό προστασίας της κύριας κατοικίας από «κόκκινα» δάνεια, δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που έχει υπάρξει στον ενάμιση μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας. «Μια χαρά είναι τα νούμερα» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι τα τέλη του 2019, για να ενταχθούν χιλιάδες οφειλέτες τραπεζών.
Ωστόσο, δεν δέχθηκε ότι τα κριτήρια υπαγωγής στην ρύθμιση λειτουργούν ως «κόφτης» για πολλούς οφειλέτες. «Οσοι μένουν εκτός ρύθμισης, έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε άμεση συνεννόηση με την τράπεζα και να ρυθμίσουν το χρέος τους», τόνισε ο κ. Κουρμούσης, «η πλατφόρμα και τα ευνοϊκά μέτρα απευθύνονται σε αυτούς που δεν έχουν την οικονιμική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν, επειδή είναι ευάλωτοι» πρόσθεσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι, «όσοι οφειλέτες έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και ανάγκη, θα μπουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην πλατφόρμα και θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, οι υπόλοιποι ας πάνε να τα βρουν απευθείας με τις τράπεζες ή να πάνε δικαστικώς, αν έχουν άλλο πρόβλημα» είπε ο κ. Κουρμούσης.

ΣΩΘΗΚΑΝ 2.100 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι έχουν ήδη διασωθεί πάνω από 2100 επιχειρήσεις με πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων, ενώ σε διαδικασία ολοκλήρωσης της ρύθμισης, βρίσκονται άλλες 5.000 επιχειρήσεις.

ΤΕΛΟΣ ΟΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ
Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε Εφορία και ΕΦΚΑ, χθες ήταν η τελευταία ημέρα ένταξης. Η πλατφόρμα έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα, και σύμφωνα με εκτιμήσεις μπήκαν 500.000 φορολογούμενοι με φρέη στην εφορία και περίπου 300.000 επαγγελματίες και αγρότες με χρέη στον ΕΦΚΑ.
Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τον αριθμό των ρυθμίσεων, σε σχέση με τους συνολικά 3,5 εκατ. οφελέτες. Οπως είπε, το συνολικό νούμερο οφειλετών είναι μια πλασματική εικόνα, καθώς μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται νεκροί, κλειστές επιχειρήσεις και 2 εκατ. φορολογούμενοι με οφειλές κάτω των 300 ευρώ που δεν περιμενε κανείς να μπουν στις 120 δόσεις.
Από τη νέα χρονιά, προσθεσε ο κ. Κουρμούσης, η Κυβέρνηση θα φέρει μια νέα παγια ρύθμιση για οφειλές στο δημόσιο, έτσι ώστε οι δόσεις να αυξηθούν από 12 σε 24 για τους τακτικούς φόρους και από 24 σε 48 για τους έκτακτους φόρους. Όμως όσα χρέη δημιουργήθηκαν την τρέχουσα χρονιά, θα πρέπει να ρυθμιστούν φέτος με τις 12 δόσεις, για να μην ενεργοποιηθεί η λήψη αναγκαστικών μέτρων από την εφορία.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Παρασκευή Χαμηλού, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Υποστήριξης της ΕΓΔΙΧ, εκκίνηση αίτησης για προστασία της κύριας κατοικίας, έχουν κάνει 11.877 άτομα. Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται 6201 αιτήσεις, σε φάση άντλησης στοιχείων 1709 και σε φάση καταχώρησης στοιχείων 3606 αιτήσεις. Μέχρι χθες, οριστικά υποβληθείσες, ήταν 361 αιτήσεις, από τις οποίες μόλις 15 έχουν γίνει αποδεκτές από τους πιστωτές και τον οφειλέτη, ενώ μόνο μια έχει πάρει έγκριση συνεισφοράς από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης.
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί δεν φαίνεται να «συγκίνησαν» τους φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, ζήτησαν να γίνει πιο ευέλικτο το πλαίσιο των μέτρων επιλεξιμότητας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, τόνισαν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία ρύθμισης οφειλών, που πρέπει να αξιοποιήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Ο πρόεδρος της ΟΕΣΠ Γιώργος Βαγενάς, σημείωσε ότι μετά από αρκετά χρόνια καλλιέργειας κουλτούρας μη πληρωμής, λόγω της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν ξαφνικά μπροστά στην επιτακτική ανάγκη άμεσης πληρωμής, πολλαπλών χρεών, γεγονός που θα προκαλέσει σοκ.