Αντίστροφη μέτρηση για Παπαγγελόπουλο – Η ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει για προανακριτική

Αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο θέμα της υπόθεσης Novartis ξεκινά το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής.

Σήμερα το βράδυ, η Ολομέλεια αναμένεται να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προανακριτικής ώστε να διερευνηθούν οι σαφείς ενδείξεις που εντοπίζει η σχετική πρόταση της ΝΔ για την τέλεση από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τεσσάρων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει παρέμβαση και από τον κ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος θα επιχειρήσει να αντικρούσει τα στοιχεία και τις καταγγελίες.

Αναφορικά με την κρίσιμη ψηφοφορία από τις έως τώρα τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς θα στηριχθεί και από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία ενώ προς το «παρών» προσανατολίζεται το ΜεΡΑ25 επισημαίνοντας ότι η Βουλή πρέπει να είναι νομοθετικό και όχι δικαστικό όργανο. Πηγές από το κόμμα υποστηρίζουν ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα προτείνει την δημιουργία Σώματος Δίωξης Πολιτικών και Μεγαλοεπιχειρηματιών στα πρότυπα του FBI ώστε υποθέσεις υπουργών να μην διαβιβάζονται στο κοινοβούλιο. Απομονωμένος θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσει την πρόταση. Στελέχη της Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι ποτέ δεν ανέφεραν πως θα ψήφιζαν παρόμοια πρόταση αλλά ότι προκάλεσαν την ΝΔ να προχωρήσει σε «έρευνα παρωδία για να διαπιστωθεί ποια είναι η δήθεν σκευωρία και ποιο το πραγματικό σκάνδαλο». Από την άλλη πλευρά ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η ΝΔ είχε υπερψηφίσει όλες τις σχετικές προτάσεις που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.