Δήμαρχος Λέσβου για Μόρια: «Η ατμόσφαιρα μέσα στο camp είναι πολεμική»

Συνθήκες πολέμου βίωσαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια, όταν ξέσπασε φωτιά σε κοντέινερ από την οποία έχασε τη ζωή της μια γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Δυο ημέρες μετά τη φωτιά και τα επεισόδια που ακολούθησαν και την ώρα που η κατάσταση στη Μόρια παραμένει έκρυθμη – ήδη από χθες πραγματοποιείται καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων που θέλουν να φύγουν- ο δήμαρχος Λέσβου κ. Ευστράτιος Κύτελης, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο των επεισοδίων μιλά στο protothema.gr για τις δύσκολες στιγμές που έζησε τόσο ο ίδιος όσο και οι πυροσβέστες αλλά και οι αστυνομικοί.

«H φωτιά ξέσπασε στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής σε έναν οικίσκο και επεκτάθηκε σε άλλους έξι με αποτέλεσμα να έχουμε την απώλεια μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν. Με αφορμή τον άδικο θάνατο της 49χρονης είχαμε την εξέγερση των φιλοξενουμένων μέσα στο camp οι οποίοι εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά οχήματα με τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να πλησιάσουν για να σβήσουν τη φωτιά. Οι πληροφορίες ότι υπήρχε και ένα απανθρακωμένο μωρό δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά οι έρευνες συνεχίζονται . Η ατμόσφαιρα μέσα στο camp είναι πολεμική και πολύ δύσκολη. Όταν έγινε η εξέγερση εγώ βρισκόμουν στην πύλη του camp και δεν μπορούσα να μπω μέσα γιατί φοβόμουν για τη ζωή μου, όπως και οι περισσότεροι. Οι πυροσβέστες μπήκαν με κίνδυνο τη ζωή τους, πραγματικά. Ο περιφερειακός διευθυντής της πυροσβεστικής Αιγαίου ήταν εγκλωβισμένος μέσα στο αυτοκίνητό του και δεχόταν επίθεση με πέτρες και λοστούς από τους εξοργισμένους πρόσφυγες.Ο άνθρωπος έφυγε τελευταίος από το camp για να σώσει τους άντρες του.Κατέστρεψαν τα πυροσβεστικά οχήματα, φώναζαν , δεν μπορούσαμε να δούμε και να αναπνεύσουμε από τους καπνούς . Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση , υποφέρουμε όλοι. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν δείξει συμπόνια στους μετανάστες αλλά θα πρέπει να αποσυμφορηθεί άμεσα το νησί επειγόντως για πολλούς λόγους», λέει αγανακτισμένος στο protothema.gr o Δήμαρχος Λέσβου .

Η 16χρονη κόρη της Faride Tajik, το επίσημο, μέχρι στιγμής, θύμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης για ψυχολογική βοήθεια. Η κόρη της 49χρονης από το Αφγανιστάν παρακολουθείται από ψυχολόγους σύμφωνα με πληροφορίες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναλάβει τη φροντίδα της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο χώρο που μαγείρευε η άτυχη γυναίκα από το Αφγανιστάν.