Brexit: Νέο σχέδιο ετοιμάζει ο Μπόρις Τζόνσον – Τι θα περιλαμβάνει

Ένα νέο σχέδιο για το Brexit θα καταθέσει εντός των επόμενων ωρών Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζητώντας από τους Ευρωπαίους να αποκλείσουν μία νέα παράταση για την αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαική οικογένεια.

Ο ένοικος της Ντάουινινγκ Στρητ ζήτησε σήμερα από τις Βρυξέλλες να συμβιβαστούν ενόψει της κατάθεσης της νέας πρότασής του για το Brexit, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.

«Έχουμε μια λύση», δήλωσε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του κόμματός του, των Τόρις.

Ο Τζόνσον πρόκειται να καταθέσει ένα νέο σχέδιο για το Brexit που θα περιλαμβάνει την αποφυγή σκληρών ιρλανδικών συνόρων, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.

Ο εκκεντρικός πρωθυπουργός αναμένεται να αποστείλει νέα πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός των επόμενων ημερών.
Σε σημερινές δηλώσεις του στο BBC, τόνισε ότι αγωνίζεται σκληρά για να επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει ακόμη και χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου εάν δεν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα κάνει «λάθος» εάν προσπαθήσει να κρατήσει τη χώρα δεσμευμένη .

Το νέο σχέδιο του Τζόνσον, όπως υποστηρίζει η Daily Mail, περιλαμβάνει τη Βόρεια Ιρλανδία με βάση ορισμένους κανονισμούς της Ε.Ε – η οποία όμως παραμένει στην τελωνειακή δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου.»

«Η δυσκολία θα είναι πραγματικά γύρω από την τελωνειακή ένωση και σε ποιο βαθμό η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να διατηρηθεί σε όλα τα όργανα της ΕΕ.

«Θα κάνουμε μια πολύ καλή προσφορά, πρόκειται να το καταθέσουμε πολύ σύντομα, αλλά υπάρχει μια δυσκολία αν προσπαθήσετε να κρατήσετε τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια τελωνειακή ένωση», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Με την κίνηση αυτή, ο Μπόρις Τζόνσον, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, , θέλει να εξαναγκάσει το Κοινοβούλιο είτε να αποδεχθεί τη νέα του συμφωνία είτε να επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.