Οικολογική βόμβα: Πυρκαγιές καταστρέφουν εκατομμύρια στρέμματα στην Αρκτική – Φόβοι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Στις φλόγες παραδίδονται μεγάλες δασικές εκτάσεις, με εκατομμύρια στρέμματα γης να βρίσκονται υπό απειλή. Σοβαρή ανησυχία πυροδοτεί η ανυπολόγιστου μεγέθους οικολογική καταστροφή που συντελείται, τον τελευταίο μήνα, στον Αρκτικό Κύκλο.

Δασικές εκτάσεις στη Γροιλανδία, τη Σιβηρία και την Αλάσκα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια των πύρινων εστιών.

 

 

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και η Υπηρεσία Παρακολούθησης Καιρού και Κλίματος του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα «πρωτοφανείς», ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον.

 

 

 

Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που πιστεύεται ότι έχουν προκληθεί από κεραυνούς εντοπίζονται σε τρεις περιοχές της ρωσικής επικράτειας, σε Irkutsk, Krasnoyarsk και Buryatia, ενώ ο καπνός που μεταφέρεται από τους ανέμους, έχει μειώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο Novosibirsk, την μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας.

wildfire-smoke-alaska-canada

Στη Γροιλανδία, φωτιά ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου και συνοδεύτηκε από ασυνήθιστη ζεστή και ξηρασία μακράς διάρκειας με αποτέλεσμα η τήξη στους πάγους να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Στην Αλάσκα, έχουν καταγραφεί 400 πυρκαγιές με τον κλιματολόγο Ρικ Τόμας να εκτιμά ότι η συνολική έκταση που έχει καεί στην περιοχή αυτή την εποχή υπολογίζεται στα 2.06 εκατ. στρέμματα.