Λέω, μήπως να μιλήσουμε για την κατάργησή του;

Θα επαναλάβω αυτό που υποστήριζα και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οτι δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί!
Διότι, ΕΝΦΙΑ σημαίνει να πληρώνεις διαρκώς ενοίκιο (δηλ. χαράτσι) στο κράτος για την ιδιοκτησία που κατέχεις και την οποία έχεις πληρώσει πολλαπλά στον κράτος, μέσω της φορολόγησης όταν την απέκτησες ή όταν την μεταβίβασες στα παιδιά σου και χρεώνονται αυτά τον ΕΝΦΙΑ.
Η καταβολή «ΕΝΦΙΑ» θα είχε λόγο, αν το ακίνητο αποφέρει, με όποιον τρόπο, έσοδα στον ιδιοκτήτη του. Κι εκεί, πάλι άτοπη θα ήταν η επιβολή ΕΝΦΙΑ αφού από την δραστηριότητα που αποφέρει έσοδο στον ιδιοκτήτη, υπάρχει φορολόγηση, άρα υπάρχει έσοδο στο κράτος.
Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση, η θεσμοθέτηση του ΕΝΦΙΑ θυμίζει λίγο από …Τουρκοκρατία, όπου οι Ελληνες πλήρωναν εκτός από τα λογής-λογής χαράτσια και τον -λεγόμενο- κεφαλικό φόρο. Για την ώρα κάτι τέτοιο δεν μας έχει προκύψει!
Πρέπει να επισημάνουμε επίσης πως άτοπη δείχνει και η πρόθεση των αρμόδιων υπουργών να μετακυλίσουν στους Δήμους την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Διότι απλά οι Δήμοι δεν μπορούν να αποτελούν εισπρακτικό μηχανισμό σε τοπικό επίπεδο.
Η θεσμική αρμοδιότητα για τέτοιες διαδικασίες ανήκει στο κράτος το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, οφείλει να αντιμετωπίζει με ορθό τρόπο και δίκαιη πολιτική, τα ζητήματα της φορολόγησης που αποφέρουν έσοδα και τα οποία επίσης με ορθό και δίκαιο τρόπο πρέπει να αναδιανέμει στην κοινωνία.

Του ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.